Metropola israeliană Tel Aviv a fost  marţi seară ținta a unei ploi de rachete lansate din Fâşia Gaza de mişcarea islamistă Hamas, relatează AFP.

sondaj

Cu puţin înainte de ora 21:00 (ora 18:00 GMT), Hamas a anunţat că va lovi dur Israelul după ce forţele aeriene israeliene au distrus o clădire cu zece etaje în Fâşia Gaza în care îşi aveau birourile lideri ai mişcării islamiste palestiniene.

Sirenele au început să sune la Tel Aviv şi în oraşele din jur, potrivit armatei israeliene şi jurnaliştilor AFP.

Un purtător de cuvânt al poliţiei israeliene a declarat pentru AFP că un autobuz fără călători a fost lovit de o rachetă în oraşul Holon.

Braţul armat al Hamas a susţinut că a lansat 130 de rachete în direcţia Tel Aviv. De luni seara şi înainte de atacul în direcţia Tel Aviv, aproximativ 480 de rachete au fost lansate de diferite grupuri palestiniene din Fâşia Gaza spre Israel, potrivit armatei israeliene. Aceste lovituri aeriene s-au soldat până acum cu doi morţi şi zeci de răniţi.

Atacurile aeriene asupra Fâşiei Gaza, lansate în răspuns la primele tiruri cu rachete de luni, au ucis cel puţin 28 de persoane, între care zece copii, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza. Comandanţi ai Hamas şi ai Jihadului Islamic, al doilea grup armat islamist din enclavă, au fost ucişi în aceste atacuri, conform acestor mişcări palestiniene.

UPDATE Ora 23:20 Premierul Netanyahu a rugat populația civilă să rămână în zonele protejate și să urmeze cu strictețe instrucțiunile autorităților:

”Vă rog pe toți, fără excepție, să urmați cu strictețe instrucțiunile Armatei – să stați în zonele protejate – acest lucru este în mod clar salvator de vieți. Vă mai spun un lucru în această seară, această campanie este de lungă durată. Cu hotărâre, unitate și putere, vom restabili securitatea cetățenilor Israelului”- a transmis Benjamin Netanyahu, marți seară, pe Facebook.

UPDATE Ora 23:16 Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a declarat, marți noapte, la Digi24 că Hamas a trecut linia roșie când a început să atace civilii israelieni, spunând că ”lucrurile nu se vor opri aici”:

Mișcarea teroristă Hamas a trecut o linie roșie atunci când a început să atace populația civilă. Din acest motiv, eu cred că în umătoarele zile vom vedea că lucrurile nu se vor opri aici. Eu cred că această acțiune va continua (…). Orice oraș care este în distanța de 100 de km de Fâșia Gaza este țintă pentru organizația teroristă Hamas”.

UPDATE Ora 23:13 Premierul Benjamin Netanyahu a trasmis, printr-un mesaj publicat pe Facebook, că armata Israelului a atacat, luni și marți, sute de ținte teroriste ale Hamas și Jihadului islamic din Fâșia Gaza:

”Am eliminat zeci de teroriști, inclusiv comandanți superiori, am bombardat cartierul general al Hamas, am demolat clădiri și turnuri folosite de organizații teroriste. Continuăm să atacăm cu toată puterea noastră”- a transmis premierul Israelului după ce sute de rachete au bombardat Tel Aviv, marți seară.

 

 

Sursă foto – ft.com