Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a stabilit – Ursul este de vină. ”Un lucru este cert, acolo sunt mai mulţi urşi problemă. Am avut mai multe cereri de intervenţie de extragere de la acea asociaţie de vânătoare”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a discutat, la Digi24, despre cazul uciderii ursului Arthur de către un prinţ austriac, recunoscând că a fost emis un ordin de împuşcare a unui urs în zona Covasna. Totuşi, ministrul a susţinut că este extrem de complicat să se stabilească dacă ursul ucis de prinţ este ursul pentru care acesta a primit derogare.

“Am avut mai multe cereri de intervenţie de extragere de la acea asociaţie de vânătoare. Din trei solicitări, una a fost aprobată, pentru un urs. Am demarat un control, nu ştim încă, nu avem rezultatul controlului. Un lucru este cert, acolo sunt mai mulţi urşi problemă. Documentaţiile nu au fost complete, motiv pentru care doar o solicitare din trei a fost aprobată. Din materialele prezentate zilele trecute de posturile de televiziune, am văzut că oamenii spun în continuare că anumite exemplare intră în gospodării, creează încă probleme.

Există o aprobare pentru un exemplar de urs. Este extrem de complicat să stabileşti dacă într-un fond de vânătoare doar un urs, şi doar acela, s-a văzut că a intrat şi a intrat şi a doua oară şi este cel care a fost extras. Identificarea şi extragerea se face de asociaţia de vânătoare şi este responsabilitatea lor să extragă exemplarele problemă. Acolo unde sunt mai multe cereri, mai multe exemplare, deja pot începe discuţiile dacă este acela care este aprobat sau dacă este acela pentru care s-a depus prima, a doua, sau a cincea solicitare” – a afirmat ministrul.

Întrebat cum şi cine poate obţine aprobări pentru a împuşca urşi în această perioadă în România, Tanczos Barna a susţinut că aprobările se dau doar în cazurile în care este necesară intervenţia.

“Se depune o cerere la direcţia de biodiversitate din minister, se analizează dacă dosarul este complet, se emite un ordin, după care executarea se face cu autorităţile locale şi asociaţia de vânătoare” – a continuat ministrul Mediului.

Totodată, ministrul Barna a precizat că nu sunt percepute taxe pentru aceste aprobări, deşi ProTV a menţionat că prinţul austriac ar fi plătit 7.000 de euro pentru a împuşca un urs în România.

Remarcile ministrul Mediului vin în contextul în care organizaţiile Agent Green şi VGT (Austria) au condamnat uciderea ursului brun Arthur de către prinţul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, un vânător de trofee, care a venit în luna martie în satul Ojdula, Covasna, pentru a-l împuşca.

“Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident al regiunii austriece Riegersburg, şi-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judeţul Covasna. Dar în realitate, Prinţul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu venise niciodată în apropierea localităţilor. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulţi ani de rangerul Agent Green din zona respectivă şi era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic şi neobişnuit cu prezenţa omului şi sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130”, se arată în comunicatul de presă al ONG-ului.

La rândul său, Gabriel Păun, preşedintele Agent Green, l-a acuzat pe prinţul austriac că a venit în România special pentru braconaj şi pentru a-şi duce acasă un trofeu de perete.

“Arthur avea vârstă de 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prinţul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prinţul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul şi să îşi ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăţa pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împuşcat ursul greşit” – a afirmat Păun.

 

 

Sursă foto – proectgreen