Barometru de Securitate LARICS – Rusia și Ungaria au interesul ca România să fie un stat slab

Rusia și Ungaria au interesul ca România să fie un stat slab. Asta este una din percepțiile românilor surprinsă în Barometrul de Securitate a României, realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS.

Aflată în vecinătatea zonei fierbinți a Mării Negre, România se bazează pe UE sau pe NATO în restabilirea echilibrului de forțe?

La aceste câteva întrebări și nu numai răspunde Barometrul de Securitate a României, susțin autorii studiului.

Rusia și Ungaria sunt principalele pericole externe  percepute de români la adresa statului, pericol întruchipat și de imaginea  lideriilor celor două state: Vladimir Putin și Viktor Orban, se arată în studiul LACRIS.

Cu o explicație vine directorul Centrului de Cercetări Sociologice LARICS, Darie Cristea. „La întrebarea care dintre statele de mai mai jos ar avea interesul ca România să fie un stat puternic sau un stat slab, în mod evident la Rusia și Ungaria apare cea mai puternică percepție că ar avea interesul ca România să fie un stat slab.

Dar să fim atenți pentru că românii sunt destul de conspiraționiști și se uită cu precauției și la alte state  cu care avem relații mult mai bune și suntem chiar aliați. Asta e iar o chestiune care, zic eu, trebuie studiată” atrage atenția Darie Cristea.

Barometrul mai arată că majoritatea românilor (peste 90%) cred că membrii diverselor comunități etnice și confesiuni religioase din țară se înțeleg bine și foarte bine. Din întrebări reiese însă și că românii sunt conștienți că la aceste capitole rămânem vulnerabili la provocări.

Când vine vorba de cine ar putea să-i apere, cele mai multe speranțe se duc spre NATO, Statele Unite și – surprinzător chiar și pentru autorii cercetării –  Germania. Un procent important consideră că ar trebui să ne bazăm doar pe noi (73 la sută).

Prezent la discuții, ministrul apărării Nicolae Ciucă a explicat pe cine și cum se bazează acum România.

„Ne vom concentra în continuare asupra creșterea prezenței aliate și maturizarea operațională deplină a proiectelor de descurajare și apărare colectivă dezvoltate în regiunea Mării Negre în cadrul prezenței înaintate TFP.

„Marcăm în acest an și 10 ani de parteneriat strategic cu Statele Unite. Evoc în acest context importanța unei relații transatlantice puternice.

Tot anul acesta celebrăm și 110 ani de parteneriat strategic cu Turcia, un aliat esențial la Marea Neagră….

Am celebrat de curând 100 de ani de la încheierea alianței defensive cu Polonia, unul dintre cei mai importanți parteneri strategici ai României, alături de care susținem vocal consolidarea apărării și descurajării pe flancul estic aliat” spune ministrul apărării.

Barometrul prezintă și date legate despre  vaccinare care scot la iveală și ele vulnerabilități.

Potrivit Barometrului, peste jumătate dintre respondenți cred că ar trebui căutate și alte metode de combatere a pandemiei de COVID-19 decât vaccinarea iar 20,9 % „nu prea sunt de acord cu vaccinarea”. Dintre aceștia, 32,4% spun că vaccinul nu i-ar proteja, 29,9% menționează posibilele efecte adverse.

Autorii studiului mai remarcă faptul că teoriile conspiraționiste privind pandemia au „un succes îngrijorător la români”.

Potrivit lui Darie Cristea, barometrul arată o legătură între atitudinea față de vaccin și lipsa informațiilor cu privire la valoarea și efectele vaccinării.

Datele pentru realizarea Barometrului au fost culese în perioada 12 aprilie – 23 aprilie 2021 în București și în toate județele României pe baza unui chestionar telefonic.

Lansarea Barometrului de Securitate a României – VIDEO

 

Sursă foto – dw.com