Într-un interviu pentru Pressone, scriitoarea Ioana Nicolaie vorbește despre misoginism și despre faptul că în manualele școlare sunt promovați doar autori bărbați.

sondaj

Am debutat târziu, la 26 de ani, în urma câștigării unui concurs de debut, și una dintre primele cronici la volumul meu s-a numit… Poeme de amor. Am primit sfaturi ”binevoitoare” și-am avut parte de multă condescendență de-a lungul carierei mele. Doar în literatura pentru copii n-am simțit piedici sau tensiuni, iar explicația e simplă: la noi genul acesta este socotit inferior, deci nu pare a fi chiar pe bune, oricum nu e în cursa serioasă.

Dacă Leibniz zicea că lumea aceasta-i cea mai bună dintre lumile posibile și Voltaire se amuza de asta în ”Candide”, zic și eu, ca să fiu ironizată peste un deceniu sau două, că trăiesc în cea mai bună lume de până acum pentru o scriitoare. Firește că e dureros să intru în holul unui liceu de prestigiu și să văd zeci de portrete de bărbați, numai de bărbați.

E de necrezut că pe copertele manualelor e același lucru și că în programa pentru Bac nu se studiază nici măcar o femeie – nu cred să mai fie vreo cultură atât de misogină. Mă bucur totuși că am avut parte de educație, că am trăit doar cincisprezece ani în comunism și despre ei am povestit în ”Tot înainte”, că pot să mă exprim liber etc. Un alt lucru, poate naiv, care însă mi-a dat mereu putere, a fost încrederea în literatură, în sfera ei perfectă ce, odată desprinsă de un trup, plutește mai departe și tot plutește până când vine vremea să se vadă.”

Ioana Nicolaie a  publicat cinci volume de versuri, antologia Lomografii, cinci romane și literatură pentru copii. A fost nominalizată și la premii internaționale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Cărțile ei au fost traduse în patru limbi și a publicat în zeci de reviste din toată lumea, fiind invitată constant pentru lecturi și conferințe la numeroase festivaluri internaționale de literatură. Aceasta este soția lui Mircea Cărtărescu.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/profile.php?id=100008452903087