Klaus Iohannis – În noaptea de Înviere, restricțiile de circulație vor fi ridicate, astfel ca toți să poată participa la slujbă

Preşedintele Klaus Iohannis a reamintit, marţi, că în noaptea de Înviere restricţiile de circulaţie vor fi ridicate şi s-a arătat convins că Biserica se va organiza foarte bine având în vedere pandemia de coronavirus.

„Ne mai despart doar câteva zile de cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, un moment în care ne dorim cu toţii să fim alături de familie, de cei dragi sau să celebrăm Învierea Domnului mergând la Biserică. În noaptea de Înviere, restricţiile de circulaţie vor fi ridicate, astfel încât toţi cei care vor să participe la slujbele religioase să o poată face fără alte impedimente. Sunt convins că Biserica se va organiza foarte bine, am văzut acest lucru şi duminica aceasta, de Florii, astfel încât să fie evitate aglomeraţiile, să se respecte distanţarea fizică şi să nu se expună nimeni unor riscuri inutile. Dragi români, haideţi să fim parte a acestui efort şi în noaptea de Înviere!”- a spus şeful statului, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni.

Principalele declarații ale președintelui:

  • Ne mai despart doar câteva zile de cea mai mare sărbătoare creștină, când ne dorim toți să celebrăm învierea Domnului
  • În noaptea de Înviere, restricțiile de circulație vor fi ridicate, astfel ca toți să poată participa la slujbă
  • Sunt convins că biserica se va organiza foarte bine, ca să fie evitate aglomerațiile, am văzut și de Florii
  • Haideți să fim parte a acestui efort și în noaptea de Înviere.
  • E al doilea an în care Paștele ne găsește într-o situație dificilă din cauza pandemiei. De data asta, veștile sunt pozitive, iar speranțele întemeiate s-au transformat în certitudini, datorită vaccinării
  • Avem exemplul țărilor care au vaccinat mare parte din populație. Vaccinarea înseamnă mult mai puține infectări și decese, revenirea la normalitate
  • Chiar dacă și la noi statisticile indică o scădere a numărului de infectări, nu suntem încă în punctul de a renunța complet la măsurile restrictive
  • Măsurile s-au dovedit corecte, adecvate și luate la timp
  • Trebuie să fim realiști și să nu ne amăgim singuri: pandemia încă nu a dispărut. Cazurile grave de la ATI și numărul deceselor ne arată că trebuie să rămânem vigilenți. Știu că e greu, că am renunțat la viața noastră obișnuită.
  • Vaccinarea e singura cale de a pune capăt pandemiei și de a ne recâștiga dreptul la o viață normală, fără restricții. Vă invit pe toți să vă vaccinați

G4Media.ro: Legea promulgată pe 31 martie, care îi scapă pe evazioniști de închisoare. Legea a fost inițiată de PSD și adoptată de Parlament. Legea spune că dacă prejudiciul e acoperit, evazionistul nu mai riscă închisoarea. Numeroși oameni de afaceri au reacționat, și USR PLUS a spus că nu sunt de acord. De ce ați promulgat-o?

Iohannis: Legea a trecut prin Parlament, a fost sesizată CCR, care a spus că e constituțională. Acest parlament, dacă consideră că legea nu satisface cerințele coaliției, poate să inițieze o îmbunătățire a legii

G4Media.ro: Dar de ce nu ați întors-o dvs?

Iohannis: În momentul respectiv, ciclul se încheiase

Europa Liberă: În ce măsură retragerea trupelor ruse reprezintă o detensionare a situației:?

Iohannis: Faptul că trupele s-au retras e o veste bună în sine și duce la o oarecare detensionare. Dar am aflat că foarte mult material militar rămâne pre-poziționat și situația rămâne tensionată. Este imposibil de spus ce va face Rusia în continuare. Știm că se pregătește un mare exercițiu militar în toamnă. Toți sperăm să se detensioneze situația în zona Mării Negre

Prima TV: Procurorii au început cercetarea penală față de liberalul Costel Alexe pentru șpagă. Azi a venit rândul primarului PNL Iași. Dinspre PNL e tăcere totală. Unde sunt criteriile de integritate? Nu e prea mult pentru PNL să țină doi penali?

Iohannis: Ar fi cazul să reacționeze PNL public. Dacă nu o va face, o să am o discuție.

Prima TV: Partidul v-a ignorat în legătură cu Alexe. Mai contează vocea dvs. în PNL?

Iohannis: Vom vedea.

Metropola TV: E o legătură între expulzarea diplomatului rus cu tensiunile din zona Mării Negre?

Iohannis: Nu are nicio legătură.

Radio România: Dacă până la 1 iunie se va ajunge la 5 milioane de persoane vaccinate, când considerați că se va reveni în totalitate la normalitate?

Iohannis: Depinde de felul în care oamenii merg la vaccinare. În scurt timp vom avea suficiente doze pentru ca oricine să se vaccineze. Vaccinarea la noi nu e obligatorie. Sper ca printr-o campanie amplă pe care o pregătim să convingem toți românii să se vaccineze

Antena 1: Cum va arăta campania de promovare a vaccinării? Cum vor putea fi convinși oamenii? Apelați la ajutorul artiștilor?

Iohannis: Guvernul pregătește o campanie amplă. Vor fi implicați sportivi, artiști, politicieni. E nevoie de o acțiune foarte amplă de conștientizare. Vor fi deschise noi facilități pentru vaccinare.Vor exista centre de vaccinare foarte accesibile.

Kanal D: Este Raed Arafat omul potrivit la locul potrivit?

Iohannis: El s-a implicat constant și bine. Dar și el e evaluat periodic.

Q: PNRR – România a cerut încă o lună pentru a pregăti planul.

A: Din informațiile mele, până acum doar Portugalia a depus planul. Majoritatea statelor europene nu au finalizat pregătirea planurilor naționale, lucrează în continuare la ele împreună cu Comisia. Ca noi sunt absolut majoritatea statelor europene. E o procedură complicată, niciodată nu a existat o astfel de formă de finanțare pentru revenirea dintr-o criză gravă. Fiecare stat își pregătește un plan. Comisia și Parlamentul European au anumite ambiții legate de climă, digitalizare. Știm foarte bine din anii trecuți că aceste negocieri cu Comisia nu sunt simple deloc. Noi suntem pregătiți și vom avea negocieri în mai multe etape. Coaliția funcționează foarte bine, vom avea noi discuții în guvern, în coaliție, cu comisia, care vor duce la o îmbunătățire a primului draft. Până la finalul lunii mai vom avea un plan final. Termenul de final de aprilie a fost orientativ, nu ultimativ. Important e să fie un plan realist, bine făcut, finanțabil, și care reflectă obiectivele României

Digi FM / Deutsche Welle: Sunteți mulțumit de reprofesionalizarea și depolitizarea instituțiilor? Fiica ministrului Vela secretar de stat, situația de la Apele Române etc.

Iohannis: E evident că mai e mult de lucru. Nu aș vrea să intru în detalii, le vor explica miniștrii, dar pot să vă spun că mă aștept la accelerarea procedurilor de reformare. L-am spus și conducerii coaliției, voi urmări cu foarte mare atenție.

Digi 24: Au apărut informații că îl susțineți pe premierul Florin Cîțu la șefia PNL. E potrivit?

Iohannis: Președintele României nu e membru de partid și nu are căderea să se exprime asupra unor chestiuni interne de partid. Faptul că merg alături de premierul Florin Cîțu e un semn de încredere în premierul Florin Cîțu, propus de coaliție. Discuția din partid se va face în partid

B1 TV: Un studiu recent arată date noi despre reticenții la vaccinare: cei cu educație precară, familii numeroase, din mediul rural, fără acces la informație. Intenționați un ajutor material, ca bonuri de masă, zile libere, pentru aceste categorii?

Iohannis: Campania de vaccinare se face pentru oamenii care încă nu sunt convinși. Până acum am avut relativ puține doze de vaccin și a fost nevoie de programare. Vom avea însă suficiente doze pentru toată lumea și va apărea întrebarea: cei care se vaccinează trebuie să simtă acest lucru și prin măsuri administrative. E foarte posibil ca la un moment dat să existe o încurajare pentu cei care s-au vaccinat.

Q: România a finanțat societatea civilă din Belarus, în timp ce România se împrumuta pentru deficit.

A: Una e una, alta e alta.

TVR: Un obiectiv principal al mandatului e modificarea legilor justitției. Recent, modificarea a fost sursă de tensiune în coaliție, PNL a criticat ministrul Justiției. Ați avut consultare cu ministrul Stelian Ion? Ce spuneți de avizul conform al CSM la numirea procurorilor-șefi?

Iohannis: Avizul conform este opozabil ministrului și nu președintelui. Președintele nu stă în nici un fel de aviz conform sau neconform, potrivit Constituției. Totuși, mi se pare un pas care trebuie bine discutat. Cum și întregul proiect trebuie mult mai bine discutat. Proiectul ministrului Predoiu a fost discutat pe larg în diferite formate. Proiectul lui Stelian Ion nu a fost dezbătut în aceste formate, ci trimis direct CSM, ceea ce nu a corespuns intențiilor coaliției. Drept pentru care coaliția a format o nouă comisie.

TVR: Deci atribuțiile președintelui rămân neschimbate?

Iohannis: Chestiunile sunt în continuare discutate. Eu nu cred că atribuțiile președintelui trebuie diminuate. Personal nu sunt de acord cu această variantă, dar nu cred că va rămâne în proiect.

Q: Ce intenționează România să facă pentru întărirea siguranței energetice?

A: România are o independență energetică mare în comparație cu alte state europene.

Q: PNRR – în PNL au apărut nemulțumiri față Ghinea.

A: Ministrul Ghinea a prezentat la Comisie fix ce a agreat la guvern și în coaliție. Dar negocierile Comisiei sunt dificile. Nemulțumirile unora sau altora sunt de înțeles, dar nu ajută cu nimic.

Q: Premierul ar trebui să preia aceste negocieri?

A: După sărbători, premierul împreună cu ministrul Ghinea vor merge la Bruxelles.

Q: Ce se face în mediul rural pentru a-i determina să se vaccineze? Cereți susținerea Bisericii?

A: Bisericile au reacționat foarte favorabil, în special Biserica Ortodoxă. În zona rurală, lucrurile trebuie tratate foarte pro-activ, drept pentru care au fost gândite campanii care merg la fața locului. Și eu am fost personal la prima acțiune de centru mobil deschis în Afumați și reacțiile au fost foarte pozitive. Oamenii se lasă convinși dacă te duci spre ei, asta vom face în continuare, cu echipe mobile. Vom merge la mari firme care să își vaccineze personalul.

Agepres: După 1 iunie se va discuta despre relaxarea restricțiilor, când e posibilă ridicarea stării de alertă?

Iohannis: Va fi ridicată când specialiștii vor spune că se poate.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/klausiohannis