Andreea Moldovan, apel la medici să nu trateze COVID-19 dacă nu au competență – Solicit ca cei care nu se bazează pe dovezi științifice clare să nu o facă, pentru că fac mai mult rău

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a declarat, luni seară, la Digi24, că medicii care nu au competență în tratarea COVID-19 și prescriu diferite soluții de vindecare în afara protocolului pot face mai mult rău pacienților infectați cu noul coronavirus.

Moldovan a făcut apel la colegii săi din alte domenii să nu trateze cauze COVID-19, iar celor de specialitate le-a solicitat să respecte tratamentele prevăzute în protocolul stabilit la nivel național.

Secretarul de stat a mai spus că pacienții care încearcă să se trateze singuri riscă să își agraveze situația și a catalogat automedicația drept ”deficitară și periculoasă”.

Despre Ivermectină, Andreea Moldovan a spus că din punct de vedere al dovezilor științifice nu este eficace și nu are indicații de folosire în patologia umană.

Moldovan a dat exemplul animalelor ale căror carne nu poate fi consumată timp de 28 de zile din momentul în care au fost tratate cu Ivermectină, o perioadă de 4 ori mai mare decât cea în care animalele sunt tratate cu antibiotic:

  • ”Practic, automedicaţia este deficitară şi periculoasă în orice domeniu, cu atât mai mult cu cât este vorba de infecţia COVID şi este o formă acum mult mai agresivă, au apărut alte tulpini care circulă.
  • Acest tratament cu Ivermectină a fost încercat, este descris în mai mute studii, dar din punctul de vedere al dovezilor ştiinţifice el încă nu este convingător ca eficace şi nu are acele indicaţii de utilizare în patologia umană.
  • Aş da un exemplu care mi se pare sugestiv. Faptul că el este folosit în medicina veterinară, animalele care sunt sacrificate după tratament cu antibiotice au interdicţie de a li se consuma produsele timp de 7 zile. Pentru Ivermectină este timp de 28 de zile, deci clar este un tratament cu toxicitate pentru organismul care îl primeşte.
  • Dar pentru COVID, deocamdată tot ce avem la dispoziţie, chiar dacă au circulat extrem de multe studii pe net (…) nu este recomandat în tratamentul infecţiei COVID. Nu îl luaţi, pentru că este un medicament care nu vă ajută, ci doar poate să întârzie acea prezentare la medic.
  • Pur şi simplu cred că fiecare dintre noi trebuie să facă ceea ce ştie să facă. Eu nu o să repar niciodată o maşină, pentru că nu mă pricep, la fel cum nici nu voi opera în sfera ORL pentru că nu ştiu să operez în sfera ORL. Pe de altă parte, ceea ce stăpânesc este partea de boli infecţioase.
  • Recomand şi rog şi indic şi solicit ca cei care ştiu să trateze infecţia COVID să o facă pe protocol, pe kit, pe tot ce trebuie. Cei care nu au această competenţă şi care nu se bazează pe nişte dovezi medicale, ştiinţifice, clare să nu o facă, pentru că fac mai mult rău.
  • Aş vrea să ne gândim cu toţii la acele flyere cu tratamente care circulă în populaţie şi sunt mai mult decât frumos redactate şi foarte lizibile în care sunt o grămadă de medicamente recomandate care nu au efect. Cele care nu au efect le poţi lua ca placebo.
  • Dar problema este că printre aceste medicamente se strecoară, de multe ori, şi unele care pot să fie cu efecte adverse redutabile asupra unui organism deja afectat de infecţie.
  • Şi atunci fac apel la a nu se recomanda astfel de tratamente şi cred că oamenii trebuie să fie conştienţi că există anumite categorii medicale, anumiţi medici care pot să îi ajute cu o prescriere corectă a tratamentului”, a declarat Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, luni seară, la Digi24.

 

 

Sursă foto – facebook.com