Portalul Alert24.ro lansează proiectul ”Interviurile Alert24.ro”  –  prin acest proiect dorim să dăm o voce tuturor oamenilor politici ce doresc să se adreseze comunităților lor. Și, pentru a stabili un teren de joc echitabil și imparțial, am pregătit un set de întrebări la zi pe care dorim să le adresăm tuturor participanților la interviuri.

sondaj

Astăzi o avem invitată pe doamna Maria Grapini, membră a Partidului Puterii Umaniste Social Liberal, deputat în Parlamentul European și fost ministru delegat pentru IMM-uri.

 

Alert24 – Cum se situează partidul dumneavoastră pe eșichierul politic?

M.G – Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) este un partid de centru-stanga care pune in centrul politicilor, OMUL!

Alert24 – Cum se raportează partidul dumneavoastră la Mișcarea Legionară?

M.G – PPU(SL) nu agreeaza miscarile, organizatiie, partidele extremiste si pledeaza pentru doctrina umanista care sa construiasca o scara a valorilor in societate pe baza echitatii si competentei.

Alert24 – Cum se raportează partidul dumneavoastră la Partidul Comunist?

M.G – Nu ne raportam la formatiuni politice vechi. Credem in nevoia adaptarii politicilor publice la nevoile societatii si pledam pentru politici de dezvoltare economica armonizate cu politici sociale, bazate pe demnitate umana, respectul drepturilor cetatenesti si patriotism.

Alert24 – Dintre toți competitorii politici ai partidului dumneavoastră, care este cel mai demn de respect?

M.G – Eu respect orice competitor politic care actioneaza cu credinta, dreptate si dragoste de tara, pentru binele oamenilor!

Alert24 – La nivelul UE se discută despre ”salariul minim european” credeți că o astfel de măsură trebuie implementată?

M.G – La nivelul UE s-a discutat si s-a si convenit ca fiecare tara sa aiba un salariul minim garantat. Nu se poate sa existe un salariul minim european din doua motive: salarizarea tine de subsidiaritate (UE nu are competente prin Tratat in acest domeniu) si pentru ca statele au stadii diferite de dezvotare! Decizia UE de a avea  obigatoriu un salariu minim in legislatiile nationale este un sistem de protectie pentru lucratorii care conform dreptului de mobiitate in Piata Interna, vor avea garantat un salariu minim cu lucratorii autohtoni. Pana anul trecut nu toate statele membre aveau lege pentru un salariu minim.

Alert24 – Impozit progresiv sau universal?

M.G – Taxele si impozitele platite ca procent din venituri sau salariu, de fapt, este o plata progresiva daca ne gandim ca sumele absolute platite sunt mai mari daca veniturile sunt mai mari. Cred ca se pot gasi alte forme de plata a taxelor si impozitelor concomitent cu o schema de deductibilitati, atat la persoane fizice cat si la persoane juridice. Noi avem o intiativa legislativa privind taxa de solidaritate din profitul marilor companii.

Alert24 – Privatizarea companiilor românești sau păstrarea acțiunilor la stat?

M.G – Statul ar fi trebuit sa pastreze companiile de interes national (care tin si de siguranta statului) si sa ramana actionar majoritar in companiile importante in lantul valoric al economiei.

Alert24 – Austeritate pentru un viitor mai bun, sau plasă socială pentru un prezent mai sigur?

M.G – Eu nu vad lucrurile in alb si negru: austeritate versus plasa sociala. Plasa sociala se poate realiza si fara austeritate! Deschiderea economiei, relaxarea fiscala pentru a creste conformarea voluntara, investitii in proiecte cu factor mare de multiplicare pot duce la dezvoltare economica fara austeritate!

Alert24 – Suntem în plină campanie de vaccinare. V-ați vaccinat sau doriți să faceți acest lucru în viitorul apropiat? Dacă da, ce v-a convins? Dacă nu, care sunt reținerile dumneavoastră?

M.G – Da, m-am vaccinat in 29 martie dar nu sustin vaccinarea obligatorie! M-am vaccinat de mai multe ori in viata impotriva unor boli infectioase! Circul mult datorita locului de munca si riscul este mai ridicat decat pentru alti cetateni!

Alert24 – România trece acum printr-un nou val al pandemiei de Covid-19. Credeți că este nevoie de o creșterea a restricțiilor? Credeți că autoritățile ar trebui să sprijine un nou lockdown?

M.G – Nu, nu am fost si nu sunt de acord cu restrictii fara logica. Cel mai bun argument este ca, dupa mai mult de un an in care ne-au tinut carantinati la nivel national sau regional, bolnavii la ATI sunt mai multi. Economia trebuie deschisa, scolile trebuie deschise, testarea in masa gratuita pentru preventie si strategie de tratament la cei infectati pentru a nu ajunge la ATI.

Alert24 – Cu sau fără pașaport de vaccinare?

M.G – Evident, fara pasaport de vaccinare! Nu am votat nici propunerea Comisiei Europene privind un Regulament pentru certificat verde care sa cuprinda trei tipuri de adeverinte: de vaccinare, de testare si adeverinta ca au trecut prim Covid! Am depus amendamente sa se adauge a patra adeverinta pentru cetatenii care nu se vaccineaza (nu vor sau nu pot) nu se testeaza (nu pot sa o faca) nu au fost bolnavi, deci sunt oameni care pot circula cu adeverinta de sanatate de la medicul de familie!

Alert24 – Ar trebui România să se lupte pentru a produce un vaccin autohton anti-COVID, fie și în varianta clasică de imunizare?

M.G – Da, Romania poate produce vaccinuri pentru ca are o istorie in acest domeniu si avem oameni bine pregatiti in domeniu.

Alert24 – Cum vedeți rolul României în cadrul NATO?

M.G – Romania in NATO este un partener de baza si cred ca trebuie sa ne mentinem pozitia de partener strategic.

Alert24 – Sunteți de acord cu abordarea externă a României în Raport cu China și Rusia?

M.G – Din pacate, Romania nu are nici o strategie in raport cu Rusia si China! Acorduri bilaterale nu se mai pot face dupa ce am devenit membri ai UE iar pentru dezvoltarea unor schimburi comerciale si a unor investitii nu avem guvern curajos si priceput care sa inteleaga ca dezvoltarea economica se poate face si cu tari terte.

Alert24 – Parlamentul European a votat, cu 492 de voturi pentru, 141 împotrivă și 46 de abțineri, o propunere de rezoluție prin care declară Uniunea Europeană drept „zonă de libertate pentru persoanele LGBTIQ”. Sunteți de acord cu această rezoluție? Ce impact probabil va avea ea?

M.G – Daca as fi fost de acord, as fi votat Rezolutia! Totdeauna am sustinut minoritatile de orice fel dar nu incalcand drepturile majoritatii! Sunt crestin ortodoxă, adepta a familiei traditionale iar celelalte minoritati pot trai fara delimitari de spatii, legi speciale etc.

Alert24 – Cum evaluați rolul diasporei românești în consolidarea prezenței României în politica europeană?

M.G – Cred ca rolul diasporei este mai mic decat potentialul pe care il are. Din pacate, mediatizatea excesiva doar a cazurilor negative (care sunt minoritare) si nepopularizarea reusitelor romanilor din diaspora duc la scaderea increderii in Romania si in diaspora.

Alert24 – Care a fost cel mai bun conducător al României, de la înființarea statului și până în zilele noastre?

M.G – Daca ne referim de la Cuza pana in prezent, prefer modelul Cuza. Desigur, nu putem nega lucrurile pozitive din perioadele regale. Dupa Ceausescu (pe care il consider un presedinte patriot) as putea spune ca cea mai proasta presedinție, din punct de vedere al interesului tarii, este cea a lui Traian Basescu iar acum,  Klaus Iohannis trage tare sa-l depaseasca.

Alert24 – Care credeți că trebuie să fie rolul BOR în raport cu statul român?

M.G – Cred ca rolul bisericii trebuie sa creasca cel putin din doua puncte de vedere: educatie si spirit de solidaritate.

Alert24 – Care este cel mai competitiv avantaj al României și cum ar trebui acesta exploatat în următorii ani?

M.GDin pacate, am cam pierdut avantajele competitive dar trebuie urgent sa ne concentram pe cele care le avem in context global: pozitia geografica, Marea Neagra, Dunarea, potentialul turistic.

Alert24 – Credeți că pandemia a limitat libertatea de exprimare?

M.GNu, nu s-a limitat libertatea de exprimare verbala sau scrisa, dar s-a limitat excesiv libertatea de miscare si drepturile cetatenesti constitutionale!

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/grapini.maria/photos_all