Interviu EXCLUSIV Alert24 cu Cristian Petrescu (PMP) – Austeritatea nu aduce nimic bun dacă nu iei și alte măsuri care să susțină investițiile și dezvoltarea

Portalul Alert24.ro lansează proiectul ”Interviurile Alert24.ro”  –  prin acest proiect dorim să dăm o voce tuturor oamenilor politici ce doresc să se adreseze comunităților lor. Și, pentru a stabili un teren de joc echitabil și imparțial, am pregătit un set de întrebări la zi pe care dorim să le adresăm tuturor participanților la interviuri.

Astăzi îl avem invitat pe domnul Cristian Petrescu, vicepreședinte al PMP și fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului în Guvernul Ungureanu.

 

Alert24 – Cum se situează partidul dumneavoastră pe eșichierul politic?

C.P – Mișcarea Populară este un partid de centru dreapta autentic, conservator. Scopul PMP este dezvoltarea României, respectarea Statului de Drept și respectarea valorilor tradiționale ale poporului român.

Suntem un partid care și-a respectat întotdeauna valorile, obiectivele și reformele propuse. Cele mai importante proiecte: unirea Basarabiei cu România și implementarea referendumului din 2009, respectiv Parlament Unicameral și un număr de 300 de parlamentari.

Dacă în România există un partid care și-a respectat doctrina, acesta este PMP. Pe eșicherul politic de dreapta există doar partide oportuniste ca PNL (vezi nociva alianță cu PSD, numită USL) sau ca partidul neomarxistilor USR/PLUS, un partid avid după imagine, care în campania alegerilor generale a furat înițiativa PMP privind reducerea numărului de parlamentari la 300. Serios, de când s-au înstalat la Palatul Victoria, ați vazut ca PNL sau USR/Plus să aducă în discuție tema unirii României cu Basarabia? Vă spun eu, nu! Pentru ei, unirea dintre România și Basarabia nu este importantă. Pentru noi, da!

Alert24 – Cum se raportează partidul dumneavoastră la Mișcarea Legionară?

C.P – Suntem împotriva oricărei organizații sau grupări care promovează ura, fie partid politic, fundație sau orice altceva. Conșider că extremismul ar trebui înterzis. Miscarea Legionară a fost un magnet al frustrărilor românilor din acea perioadă, chiar dacă au întrat mulți întelectuali în randurile ei. Ura a caștigat și din iubirea de țara propusă, s-a ajuns la crime și la alte nenorociri. Mișcările extremiste, chiar dacă promovează iubirea de țară ca obiectiv politic, sunt o mare minciună. Ura față de aproape, ura față de nou, ura față de rasă, sunt lucruri de neconceput pentru anul 2021. Dar pericolul este aproape, vremurile grele nasc monștri…

Vedeți comportamentul AUR din ultima perioadă; scandal, circ, îndemn la ură. Îmi doresc să cred că nația română s-a dezvoltat întelectual atât de mult încât să poată face cu discernâmânt diferența dîntre bine și rău.

Alert24 – Cum se raportează partidul dumneavoastră la Partidul Comunist?

C.P – Știti vorba aia, „am scapat de dracu și am dat de ta-su” . Acest lucru s-a întâmplat cu legionarii și comunistii. Ambele partide politice au beneficiat de un sprijin popular masiv și în final au fost un blestem pentru nația română. În România, comunismul este cu adevarat mort. Dacă în privința extremismului trebuie să fim atenți, cu ideologia comunistă este totul clar, este moartă și îngropată.

Președintele Traian Băsescu a condamnat crimele comunismului în Parlamentul României, iar Partidul Mișcarea Populară se pozitionează împotriva doctrinei comuniste.

Alert24 – Dintre toți competitorii politici ai partidului dumneavoastră, care este cel mai demn de respect?

C.P – Cred că serviciile secrete SRI și ȘIE 😊

Alert24 – La nivelul UE se discută despre ”salariul minim european” credeți că o astfel de măsură trebuie implementată?

C.P – Poate economia României să susțină un salariu minim european? Să facem o comparație, în Luxemburg salariu minim este în valoare de 2071 de euro, iar în România este în jur de 470 de euro. Ar fi bine să existe, să nu mai fie diferențe atât de mari între europeni. Dar pentru asta ar trebui înființat un fond de solidaritate, din care să fie suportate diferențele între ceea ce putem și ceea ce dorim.

Alert24 – Impozit progreșiv sau universal?

C.P – Până în anul 2004 am avut impozit progresiv și încasările erau dezastruoase la bugetul de stat, după victoria președintelui Traian Băsescu s-a implementat cota unică de 16%, iar încasările bugetare au început să crească. Deci universal, dar cu o cotă unică mai mică, pentru a încuraja învestițiile și dezvoltarea.

Alert24 – Privatizarea companiilor românești sau păstrarea acțiunilor la stat?

C.P – Asa cum știm, statul este cel mai prost administrator, deci sunt adeptul privatizării. Dacă însă e vorba de privatizări paguboase ca cele facute în anii 1990 de regimul Iliescu și PDSR (actual PSD), nu pot fi de acord. Sunt însă alte vremuri acum, se pot face privatizări de succes, totul este ca interesele politice și economice să nu fie mai mari decât dorința de a face lucrurile așa cum trebuie, adică transparent și în interesul românilor. Iar acolo unde nu se poate privatiza, conducerile societăților de stat trebuie alese pe baza de experiență și profesionalism și să aibă obiective de performanță clare.

Alert24 – Austeritate pentru un viitor mai bun, sau plasă socială pentru un prezent mai sigur?

C.P – Austeritatea nu aduce nimic bun, dacă nu iei și alte măsuri care să susțină investițiile și dezvoltarea. Guvernanții sunt de 2 tipuri, cei care vor să taie și cei care într-un mod populist îți dau 3 lei și după iau prin inflație 4, respectiv PNL/USR Plus și PSD.

Eu consider că acolo unde mergi pe plus nu trebuie să tai, ci să recompensezi, să propui anumite facilități fiscale, iar acolo unde merge prost să retehnologizezi și să eficientizezi activitatea.

Disponibilizările trebuie făcute prin recalificare. Cu ce te ajută reducerea unei cheltuieli cu salariatii dacă nu există un plan pentru ei? Trimiterea în somaj nu este eficientă fără un plan B pentru cei care sunt disponibilizați.

Alert24 –  Suntem în plină campanie de vaccinare. V-ați vaccinat sau doriți să faceți acest lucru în viitorul apropiat? Dacă da, ce v-a convins? Dacă nu, care sunt reținerile dumneavoastră?

C.P – Ce poate fi mai rău în comparatie cu Covid-19? O criză fînanciară sau alimentară! Să vedeți atunci goana dupa vaccin, dar să nu fie prea tarziu.

Nu m-am încadrat până acum ca vârstă admisă pentru etapa de vaccinare. Chiar nu mi am dorit să mă bag în față. Știu că sunt o persoană activă fără comorbidități și respect regulile de distantare socială și din aceste motive nu sunt îngrijorat. Urmează să mă vaccinez,  îmi doresc să fie Pfizer sau Moderna.

În schimb, aștept cu mult mai mare înteres să apară medicamentele care să îți permită să treci peste viroza cu Covid-19, asa cum treci peste toate celelalte. De ce să te tot vaccinezi din 6 în 6 luni sau din an în an, de câte doua ori, în loc să iei un medicament și să o duci pe picioare, atunci când e cazul.

Alert24 – România trece acum printr-un nou val al pandemiei de Covid-19. Credeți că este nevoie de o creșterea a restricțiilor? Credeți că autoritățile ar trebui să sprijine un nou lockdown?

C.P – Ca să raspundem corect la aceasta întrebare trebuie să întelegem cum funcționează acest virus, SarsCov -2. Din câte stiu, acest virus se transmite de la o persoană la alta prin intermediul secrețiilor, eliminate de către persoanele înfectate prin expirație atunci când strănută, vorbesc sau tușesc.

Trebuie luate măsuri privind respectarea regulilor de distantare socială, masca, evitarea aglomerațiilor! Păi dacă tu lași să se desfasoare petreceri în cluburi și aplici o amendă de 10.000 de lei acelui club, e normal ca restul populatiei să devină frustrată! Adică noi stăm ca proștii în casă și astia cu bani se duc și petrec în cluburi. Pai tu închizi piețele, dar închizi ochii privind cluburile de fițe?

Nu sunt de acord cu un nou lockdown, este o eroare care va duce la un val de proteste și anumite partide extremiste ca AUR vor profita de acest lucru!

Alert24 – Cu sau fără pașaport de vaccinare?

C.P – Fără pașaport. Nu există destulă divizare în societate? Este suficient să prezinți rezultatele unui test PCR la îmbarcarea în avion sau la ieșirea din țară.

Alert24 – Ar trebui România să se lupte pentru a produce un vaccin autohton anti-COVID, fie și în varianta clasică de imunizare?

C.P – Mințile românilor sunt sclipitoare și există specialiști în toate domeniile, mai ales în cel de cercetare medicală, dar avem o problemă, în ultimii ani nu s-au facut investiții în domeniul cercetării. Unde să producem acest vaccin? La Institutul Cantacuzino? Păi are aparatura necesară pentru dezvoltarea unui vaccin? A încercat profesorul Virgil Păunescu la Timisoara, dar nu a mai primit finantare. Păcat!

Era bine și din punct de vedere economic să putem devolta acest vaccin, va dați seama câți bani producea un asemenea vaccin?

Alert24 – Cum vedeți rolul României în cadrul NATO?

C.P – Este un parteneriat din care ambele părti câstigă, Alianța Nord-Atlantică este garantul principal al securității României, iar România este un „ghimpe” în coasta Federației Ruse. Faptul că suntem în NATO inspiră încredere și pentru investitorii străini. Ați văzut ce s-a întamplat în Ucraina, cu peninsula Crimeea. Rusia are o mare dorință de expansiune, acest lucru nu se va schimba niciodată.

În orice caz, atunci cand ai asigurată securitatea, te poti ocupa de dezvoltare și bunăstarea oamenilor. Din păcate, la cum arată majoritatea actualilor politicieni, șansele sunt minime.

 Alert24 – Sunteți de acord cu abordarea externă a României în Raport cu China și Rusia?

C.P – Suntem stat membru al Uniunii Europene, iar acest lucru vine la pachet cu drepturi și obligații. Trebuie să respectăm viziunea Uniunii Europene privind cele 2 țări. Din istorie știm că relatiile cu Federatia Rusă nu au adus nimic bun pentru România. Vreți să ne aducem aminte povestea tezaurului românesc de la Moscova? România a recuperat doar 77 de grame de aur din 93,4 de tone. Doar această problemă ar trebui să ne amintească ce a însemnat Federația Rusă pentru România. Politicienii români trebuiau să lupte mai mult pe cale diplomatică pentru recuperarea tezaurului românesc de la Moscova.

Alert24 – Parlamentul European a votat, cu 492 de voturi pentru, 141 împotrivă și 46 de abțineri, o propunere de rezoluție prin care declară Uniunea Europeană drept „zonă de libertate pentru persoanele LGBTIQ”. Sunteți de acord cu această rezoluție? Ce impact probabil va avea ea?

C.P – Noi suntem un partid conservator, creștin, care este de partea familiei tradiționale, fără însă a limita libertatea de exprimare sau de a permite fiecăruia să facă tot ce își doreste. Dar asta, atâta timp cât nu îngrădeste din libertatile celorlalți. Nu se poate ca unii să fie mai liberi decât alții. Toată aceasta propagandă mi se pare că fortează lucrurile peste limită.  Europarlamentarii PMP, Traian Băsescu și Eugen Tomac au votat împotriva acestei rezoluții. Ce este peste puterea mea de a întelege este cum e cu identitatea de gen. Cum să nu știi ce sex ai? Te uiți în pantaloni și vezi, dacă ai vreo îndoială. O puteti considera o abordare simplistă, dar asta e părerea mea.

Alert24 – Cum evaluați rolul diasporei românești în consolidarea prezenței României în politica europeană?

C.P – În primul rând vreau să atrag atentia că toți românii care au ales acest drum, să plece din România dupa anii 90, nu au facut-o pentru că era bine aici, ci pentru că era prea rău. Cred că avem foarte mulți români în diaspora care se pot implica în viata comunitătilor de români din statele respective. România nu a trimis în diaspora doar hoți, pești, prostituate și interlopi, cum ziceau niste politicieni cretini. Din păcate, știrile despre românii din diaspora sunt dominate de tot felul de scandaluri. Românii au în diaspora medici, actori, profesori, ingineri, și multe alte exemple de oameni apreciați în comunitățile lor. În plus, sunt din ce în ce mai multi care iși doresc să se întoarcă. Acestora trebuie să le acordăm facilități, pentru ca avem nevoie de experienta și cunoștintele acumulate în țări mult mai dezvoltate decât a noastră.

Alert24 – Care a fost cel mai bun conducător al României, de la înființarea statului și până în zilele noastre?

C.P – Președintele Traian Băsescu, fără îndoială. De ce cred asta? Pentru că România nu s-ar fi dezvoltat și nu ar fi ajuns la nivelul de astăzi dacă ar fi câștigat în 2004 alegerile Adrian Nastase. Hoția ar fi dominat România. A fost primul președinte de după 1990 care și-a asumat o bătalie pe care a și castigat-o împotriva baronilor care conduceau România. A și greșit, dar impactul pe care l-au avut măsurile pe care le-a luat, a dus la dezvoltarea României pe care o vedem astăzi.

Alert24 – Care credeți că trebuie să fie rolul BOR în raport cu statul român?

C.P – Noi ca politicieni trebuie să respectam tradițiile poporului român și toate religiile la care acesta se raportează. Majoritatea dintre noi suntem creștin-ortodocși, respectăm Biserica Ortodoxă Română și învățămintele acesteia. Mi-aș dori totuși mai multă modestie din partea clericilor, mai putine limuzine, mai multe fapte bune. Biserica trebuie să fie aproape de popor, de greutățile lui, este „părintele” spiritual al poporului. Aș vrea să adaug că sunt de acord cu construirea Catedralei Neamului. Nu acolo sunt investiti  banii de spitale, este o temă falsă! Au venit la guvernare cei de la PNL/USR/PLUS, s-a început constructia spitalelor? PMP, la Sectorul 3, a propus construcția unui spital în interiorul Halei Laminor. USR/PLUS a evitat subiectul, ca și cum nu ar fi nevoie de un spital acolo. Sectorul 3, cel mai mare din Bucuresti, nu are nici măcar un spital.

Alert24 – Care este cel mai competitiv avantaj al României și cum ar trebui acesta exploatat în următorii ani?

C.P – Probabil că vă va surprinde, având în vedere contextul actual. Dar tocmai pentru că este o perioadă grea pentru turism, consider că este momentul potrivit pentru un adevarat restart în această îndustrie. Cu servicii bune, cu dezvoltarea de facilitati turistice de înaltă ținută, cu o promovare pe masură. Ca expert în turism și fost ministru, știu că avem de arătat lumii întregi foarte multe lucruri și locuri frumoase. Totul e să știm cui și cum să le arătam. Cum le povestim în asa fel încât să fie atrași.

Alert24 – Credeți că pandemia a limitat libertatea de exprimare?

C.P – Nu, atât timp cât se discută liber pe grupurile de Facebook despre absolut toate subiectele din societate, nu văd o problemă privind libertatea de exprimare. A limitat însă libertatea de mișcare și alte lucruri care te fac să te simți oarecum captiv. Toate măsurile luate trebuie justificate și aplicate unitar. Odată ce oamenii înteleg de ce se iau unele măsuri, dar cu dovezi concrete că folosesc la ceva, vor fi de acord că pentru a reveni la viața normală, trebuie să facem anumite sacrificii deocamdată.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/cristian.petrescu.986