Interviu EXCLUSIV Alert24 cu Elek Levente (USR) – De-a lungul timpului s-a demonstrat faptul că statul este cel mai prost administrator. Susțin privatizarea companiilor de stat, dar nu oricum

Portalul Alert24.ro lansează proiectul ”Interviurile Alert24.ro”  –  prin acest proiect dorim să dăm o voce tuturor oamenilor politici ce doresc să se adreseze comunităților lor. Și, pentru a stabili un teren de joc echitabil și imparțial, am pregătit un set de întrebări la zi pe care dorim să le adresăm tuturor participanților la interviuri.

Primul invitat al Interviurilor Alert24.ro  este domnul Elek Levente, membru în Biroul Național al USR din partea USR Cluj și fost președinte interimar al Uniunii Salvați România

Alert24 – Cum vă situați pe eșichierul politic?

E.LUniunea Salvați România s-a poziționat public ca un partid de centru dreapta modern.

Alert24 – Cum vă raportați la Mișcarea Legionară?

E.LMișcarea Legionară, din punctul meu de vedere, este istorie. De acest subiect ar trebui să se ocupe istoricii nu politicienii.

Alert24 – Cum vă raportați la Partidul Comunist?

E.L – USR s-a poziționat foarte ferm inclusiv împotriva promovării ideilor comuniste. Există și un proiect de de lege depus în parlament în acest sens.

Alert24 – Dintre toți competitorii politici, care este cel mai demn de respect?

E.L – Din punctul meu de vedere toate partidele politice din România trebuie respectate pentru că reprezintă cetățeni cu viziuni și convingeri diferite. În schimb, cred că nu toate sunt demne de încredere.

Alert24 -La nivelul UE se discută despre ”salariul minim european” credeți că o astfel de măsură trebuie implementată?

E.L – Ideea salariului minim european este lăudabilă ca și concept dar e imposibil de aplicat în unele state membre deocamdată. Pentru a se putea aplica este nevoie de măsuri sociale similare și de condiții economice similare pentru mediul antreprenorial. Câtă vreme dobânda la credite pentru investiții în Germania este de 1% iar în România de 3,6% nu putem obliga antreprenorul român să asigure același salariu ca și partenerul lui din Vest, care beneficiază de condiții mai favorabile. Am dat doar un exemplu.

Alert24 – Impozit progresiv sau universal?

E.L – Impozit universal. Cotă unică deocamdată.

Alert24 – Privatizarea companiilor românești sau păstrarea acțiunilor la stat?

E.L – De-a lungul timpului s-a demonstrat faptul că statul este cel mai prost administrator. Susțin privatizarea companiilor de stat, dar nu oricum.

Alert24 – Austeritate pentru un viitor mai bun, sau plasă socială pentru un prezent mai sigur?

E.L – Un echilibru între cele două. Am convingeri 100% de dreapta dar nu aș pierde din vedere niciodată categoriile vulnerabile.  O societate sănătoasă trebuie să știe unde este echilibrul.

Alert24 – Suntem în plină campanie de vaccinare. V-ați vaccinat sau doriți să faceți acest lucru în viitorul apropiat? Dacă da, ce v-a convins? Dacă nu, care sunt reținerile dumneavoastră?

E.L – M-am vaccinat. Lucrez într-unul din domeniile declarate esențiale și astfel am beneficiat de facilitatea vaccinării în categoria 2-a.  Nu am avut rețineri, sunt încrezător în știință.

Alert24 – România trece acum printr-un nou val al pandemiei de Covid-19. Credeți că este nevoie de o creșterea a restricțiilor? Credeți că autoritățile ar trebui să sprijine un nou lockdown?

E.L – Cred că trebuie respectate cu strictețe măsurile actuale, creșterea capacității de testare și izolare a contacților și creșterea capacității de vaccinare. Nu susțin un lockdown. Economia românească trebuie să funcționeze și nu cred că mai poate suporta un șoc major.

Alert24 – Cu sau fără pașaport de vaccinare?

E.L – Cu pașaport de vaccinare.

Alert24 – Ar trebui România să se lupte pentru a produce un vaccin autohton anti-COVID, fie și în varianta clasică de imunizare?

E.L – Categoric DA. Ar trebui alocat buget și investit masiv în acest sens. Cu o strategie adecvată Terapia Cluj ar putea produce vaccinuri.

Alert24 – Cum vedeți rolul României în cadrul NATO?

E.L – România are un rol deja strategic în cadrul NATO și și-a câștigat statutul de membru de bază al Alianței. Având în vedere poziția geografică și contextul politic internațional este evident că locul României este în cadrul NATO unde trebuie să-și consolideze permanent poziția.

Alert24 – Sunteți de acord cu abordarea externă a României în raport cu China și Rusia?

E.L – Cu unele abordări sunt de acord, cu altele nu. România trebuie să respecte politica europeană dar acest lucru nu trebuie să ne împiedice să întreținem relații diplomatice și economice cu statele menționate care sunt jucători importanți pe scena economică mondială.

Alert24 – Parlamentul European a votat, cu 492 de voturi pentru, 141 împotrivă și 46 de abțineri, o propunere de rezoluție prin care declară Uniunea Europeană drept „zonă de libertate pentru persoanele LGBTIQ”. Sunteți de acord cu această rezoluție? Ce impact probabil va avea ea?

E.L – Libertatea este sfântă și garantată într-un stat de drept. Nu putem să ne prefacem în continuare că nu există minorități sau că ele nu au drepturi. Totuși nu putem pierde din vedere nici sensibilitate majorității pe acest subiect.

Susțin parteneriatul civil. Cred că societatea romănească, în acest moment, nu este pregatită pentru mai mult.

Alert24 – Cum evaluați rolul diasporei românești în consolidarea prezenței României în politica europeană?

E.LDiaspora joacă un rol important în schimbarea mentalității despre România.

Alert24 – Care a fost cel mai bun conducător al României, de la înființarea statului și până în zilele noastre?

E.L – Nu aș putea să răspund convins la această întrebare. Din păcate, România nu a avut parte de conducători de excepție.

Alert24 – Care credeți că trebuie să fie rolul BOR în raport cu statul român?

E.L – BOR ar trebui să aibă exact același raport cu statul român ca orice altă instituție bisericească sau orice altă instituție care funcționează legal în România. Nu văd deloc benefic influenta BOR în politică și consider că i se acordă prea mare atenție acestei instituții. Rolul unei biserici în societate este de a educa populația. Nu văd să se achite BOR, în mod rezonabil, de această sarcină.

Alert24 – Care este cel mai competitiv avantaj al României și cum ar trebui acesta exploatat în următorii ani?

E.L – România are multiple avantaje comparativ cu țările din jur. As aminti poziția geografică, resursele, ieșirea la mare, potențialul turistic, caracterul multietnic și multicultural, etc. Toate acestea trebuie exploatate inteligent, e greu ca într-o frază să le dezvolt pe toate.

Alert24 – Credeți că pandemia a limitat libertatea de exprimare?

E.L – Pandemia a limitat multe libertăți dar nu am avut de ales. Libertatea de exprimare totuși nu cred că a suferit prea mult.

 

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/elek.levente.3