Ministerul Sănătăţii – În România ne aşteptăm ca vaccinarea cu Johnson & Johnson să înceapă la jumătatea lunii aprilie

(FILES) A file photo taken on November 17, 2020 shows vials with Covid-19 Vaccine stickers attached and syringes with the logo of US pharmaceutical company Johnson & Johnson. - Johnson & Johnson has applied for authorisation for their coronavirus vaccine in the EU with a decision possible by the middle of March, the European Medicines Agency said on February 16, 2021. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)

Ministerul Sănătăţii declară că, în România, vaccinarea cu Johnson & Johnson ar putea să înceapă la jumătatea lunii aprilie. Vaccinul se administrează într-o singură doză şi, potrivit studiilor, are o eficacitate de 67% în prevenirea infecţiei COVID-19 simptomatice. „Este important de menţionat şi că studiul clinic al Johnson & Johnson s-a desfăşurat în mai multe ţări, inclusiv Africa de Sud şi Brazilia, unde tulpinile emergente circulau deja la momentul respectiv”, menţionează reprezentanţii MS.

”Câte doze de vaccin Johnson & Johnson sunt necesare pentru imunizare?

Vaccinul dezvoltat de Janssen, divizia farmaceutică a companiei Johnson & Johnson, se administrează într-o singură doză.

Datele preliminare din studiul clinic de fază 1 au sugerat că o singură doză poate fi suficientă pentru a produce un răspuns imun, iar rezultatele studiului clinic de fază 3, care a stat la baza aprobării sale, au confirmat acest lucru. Vaccinul a redus semnificativ cazurile de COVID-19 în rândul persoanelor imunizate, astfel:

Din 19.630 de persoane vaccinate, 116 au dezvoltat simptome de COVID-19

Din 19.691 de persoane nevaccinate, 348 au dezvoltat simptome de COVID-19

Acest lucru înseamnă eficacitate de 67% în prevenirea bolii simptomatice.

În ceea ce privește prevenirea cazurilor de COVID-19 care necesită internare, vaccinul conferă protecție sporită:

La 28 de zile post vaccinare, rata de spitalizare în rândul persoanelor vaccinate a fost 0% (niciuna dintre cele 16 spitalizări nu a fost din rândul persoanelor vaccinate).

Este important de menționat și că studiul clinic al Johnson & Johnson s-a desfășurat în mai multe țări, inclusiv Africa de Sud și Brazilia, unde tulpinile emergente circulau deja la momentul respectiv.

O singură doză de vaccin constituie un avantaj atât logistic, cât și din punctul de vedere al acoperirii vaccinale a unui număr cât mai mare de persoane într-un timp scurt. Din acest motiv, Johnson & Johnson a decis să evalueze și un regim cu o singură doză. În paralel, se află încă în desfășurare un alt studiu clinic pentru a evalua eficiența unei scheme cu două doze de vaccin.

În România ne așteptăm ca vaccinarea cu Johnson & Johnson să înceapă la jumătatea lunii aprilie.” – se arată pe pagina deFacebook a ministerului Sănătății.

 

 

 

Sursă foto – Johnson & Johnson.com