Întrebare pentru Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare – De ce ați vaccinat-o pe Simona Halep cu Pfizer, iar pe profesori cu Astra Zeneca?

Prezent vineri seara în emisiune la Digi24, medicul militar Valeriu Gheorghiță – coordonatoul campaniei naționale de vaccinare  – a fost chestionat despre modul în care s-au distribuit vaccinurile persoanelor care au ales să se imunizeze. Mai precis, un profesor a subliniat că el s-a vaccinat în aceeași zi în care s-a vaccinat și Simona Halep. Sportiva a beneficiat de vaccinul Pfizer, „în timp ce profesorilor li s-au impus vaccinul Astra Zeneca”.

„De ce profesorii au primit vaccinul Astra Zeneca, iar Simona Halep s-a vaccinat cu Pfizer?”-  a fost întrebarea adresată medicului Valeriu Gheorghiță.

Acesta a răspuns că vaccinul Astra Zeneca se adresează persoanelor până într-o anumită vârstă, respectiv 55 de ani, motiv pentru care s-a decis ca vaccinul să fie utilizat la categoria permisă atât cât este posibil, urmând ca pentru persoanele de peste 55 de ani să se suplimenteze cu Pfizer.

„Nu a fost o impunere. Astra Zeneca avea limită de vârstă. L-am utilizat unde a fost posibil, cu suplimentarea Pfizer pentru persoanele care erau trecute de 55 de ani. Dar nu a fost o impunere”- a comentat mdicul Gheorghiță.

În privința Simonei Halep, vaccinul Pfizer a fost o opțiune, a mai adăugat medicul, având în vedere că aceasta ar fi solicitat un vaccin care să-i asigure cel mai scurt termen între prima doză și rapel, din cauza competițiilor sportive care o așteptau.

„Ne-a comunicat că are concursuri și că avea nevoie de cea mai scurtă perioadă între prima doză de vaccin și rapel, iar cu Pfizer sunt doar două săptămâni”- a argumentat Valeriu Gheorghiță.

Redactoul Digi24 l-a întrebat pe medic dacă realizează că acest răspuns nu are cum să fie mulțumitor pentru persoanele cărora nu li s-a oferit posibilitatea de a-și alege vaccinul, însă medicul a evitat răspunsul.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/simonahalep