Un jurist a dat statul român în judecată pentru că a decis limitarea circulației începând cu ora 22:00, fără să justifice motivul

Un braşovean a dat în judecată Guvernul României şi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, după ce ora de la care nu mai putem ieşi din casă fără declaraţie pe propria răspundere a fost modificată din 23,00 în 22,00.

Juristul Alexandru Silviu Goga spune că reducerea timpului în care putem ieşi din case fără documente justificative l-a determinat să studieze decizii ale Curţii Constituţionale, legi şi drepturile omului. Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Braşov, sub nr. 159/64/2021.

„Funcţionarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă preciza că decizia ar fi trebuit să fie semnată de vicepremier. De ce şi-o fi arogat premierul sau de ce o fi simţit nevoia să semneze, fără o anchetă, fără un temei ştiinţific sau legal care să precizeze că această oră este necesară pentru combaterea pandemiei, simţim că ni se încalcă drepturile fundamentale şi că suntem ţinuţi într-un fel de arest la domiciliu de la orele 22,00 şi până la 5,00 dimineaţa. Pentru ce şi pentru cine? Suntem la un pas de tiranie”- a explicat Alex Goga.

Alex Goga spune că el poartă mască tot timpul, s-a vaccinat şi face parte din categoria celor care sunt convinşi că virusul este periculos şi trebuie să ne protejăm. În opinia braşoveanului, însă, protejarea nu implică eliminarea unor drepturi fundamentale, fără o justificare ştiinţifică sau legală.

Şansele de reuşită ale demersului lui Alex Goga par, însă, destul de mici, dacă privim situaţia din alte state europene, în care interdicţia circulaţiei pe timp de noapte se întinde chiar pe mai multe ore decât în România.

 

 

Sursă foto – france24.com