Raport militar suedez – NATO nu ar putea apăra țările baltice de Rusia

NATO este îngrijorat de evoluțiile din Turcia și în același timp se arată total nepregătit pentru un război real, de orice fel. Mai ales cu Rusia pe flancul de est.

Raportul agenției suedeze FOI a fost redactat în condițiile în care suedezii se arată din ce în ce mai favorabili aderării la NATO. Sprijinul pentru eventuala aderare a Suediei la NATO este mult în creștere, potrivit unui sondaj efectuat în decembrie de ziarul Dagens Nyheter. Potrivit sondajului, 33% dintre respondenți s-au arătat în favoarea candidaturii la aderarea la NATO, în timp ce 35% dintre cei chestionați s-au opus și aproximativ același număr s-au declarat nehotărâți.

Prin comparație, 50% se opuseseră unei cereri de aderare la NATO în urmă cu doar cinci ani, potrivit unui sondaj similar efectuat atunci. În decembrie anul trecut, democrații suedezi, al doilea cel mai mare partid de opoziție din țară, au adoptat aceeași poziție față de NATO ca și restul opoziției, inclusiv Partidul de centru, creștin-democrații și liberalii.

Raportul suedez al agenției pentru apărare FOI confirmă însă ceea ce constata deja în 2016 raportul RAND, și anume că NATO nu ar putea bloca o invazie masivă rusească a țărilor baltice, pur și simplu pentru că nu dispune în regiune de mijloace convenționale adecvate: trupe și blindate.

Desigur, în același timp asta nu înseamnă că dacă Rusia este capabilă să ocupe în puțin timp și cu puține pierderi țările baltice, Kremlinul nu își dă seama că pierderile pe termen lung, atât economic cât și diplomatic, ar fi incalculabil mai mari. Așa încât, cel puțin deocamdată, probabilitatea unei invazii rusești rămâne extrem de coborâtă.

 

 

Sursă foto – euractiv.com