Cazul poliţiştilor acuzaţi de tortură. Victimă – „A urinat pe mine şi mi-a spus: ‘Uite ce poate să îţi facă Poliţia Română!'”

Unul dintre cei opt poliţişti acuzaţi că au reţinut ilegal, lovit şi umilit doi tineri care le-au reproşat că nu poartă mască de protecţie este acuzat că a urinat pe unul dintre tineri după ce l-a bătut pe un câmp din afara Bucureştiului, relatează Newsweek.

„Prietenul meu le-a spus de mască, de ce nu poartă mască, după care un poliţist în vârstă a adresat injurii, şi eu am adresat. Atunci am fost pus la pământ, mi-au pus cătuşele, m-au băgat în maşină, mi-au pulverizat spray paralizant şi mi-au închis uşile.

M-au luat de la Eroii Revoluţiei, din faţa gurii de metrou, m-au dus pe câmp pe undeva pe la Jilava, m-au dat jos din maşină cu cătuşele la mâini, m-au târât pe jos, mi-au dat doi pumni în coaste, m-au pus jos, au început să dea cu bastoanele în mine.

Poliţistul mai în vârstă a urinat pe mine şi mi-a spus: «Uite ce poate să îţi facă Poliţia Română!» Cele mai multe lovituri au fost pe tălpi. Cel în vârstă îmi spunea să îmi cer iertare pentru că le-am atras atenţia pentru măşti şi mă băgasem pentru doi civili care erau agresaţi verbal de el. Am fost înjurat prima dată, după care au sărit cinci poliţişti pe mine”- a povestit una dintre victime.

„Mi-au pus cătuşe, m-au pus pe bancheta din spate, mi-au dat cu spray în ochi, după care pe mine m-au dus undeva în Ferentari”,- a relatat cel de-al doilea bărbat, pentru Digi24.

Trei poliţişti de la Secţia 16, acuzaţi de tortură şi lipsire de libertate au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, iar pentru alţi trei poliţişti a fost dispusă măsura plasării sub control judiciar vreme de 60 de zile. Deciziile au fost luate de judecătorii de la Tribunalul Bucureşti, în noaptea de joi spre vineri, la capătul unei şedinţe-maraton.

Cu o seară înainte, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti anunţaseră că nouă poliţişti de la Secţia 16 sunt urmăriţi penal pentru lipsire de libertate în mod ilegal, tortură şi complicitate la tortură. Şapte dintre ei au fost reţinuţi pentru 24 de ore, în timp ce alţi doi au fost plasaţi sub control judiciar.

„În aceste împrejurări, în scopul pedepsirii persoanei vătămate G.M.I. pentru reproşurile adresate, 7 dintre inculpaţi având asupra lor armamentul din dotare au lipsit-o în mod ilegal de libertate, încătuşând-o şi transportând-o împotriva voinţei sale pe un teren viran situat la periferia municipiului Bucureşti, Sectorul 4, unde 5 dintre aceştia au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violenţe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare şi inferioare, dar şi în zona degetelor mâinilor şi tălpilor. Totodată, unul dintre inculpaţi a supus persoană vătămată unor tratamente degradante. În tot acest timp, ceilalţi doi agenţi de poliţie au asistat în mod pasiv la violenţele exercitate asupra persoanei vătămate. După exercitarea actelor de violenţă, victima a fost abandonată pe respectivul teren viran”– au spus procurorii

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/ministeruldeinterne