BOR – Ritualul botezului rămâne neschimbat, copilul trebuie scufundat de trei ori

Decizia de joi a Sfântului Sinod vine la aproape o lună de la cazul bebelușului de șase săptămâni din Suceava care a făcut stop cardio-respirator în urma botezului.

Astfel, Sfântul Sinod, organismul de conducere al Bisericii Ortodoxe Române, a hotărât azi, 25 februarie, că Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina sa, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina sa canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii.

Sfântul Sinod, a transmis câteva precizări, „luând act de discuțiile, îngrijorările şi neînțelegerile apărute în spaţiul public pe tema Botezului”.

  • Înainte de săvârșirea Sfintei Taine a Botezului, preotul are obligația de a se întâlni cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu medicul pediatru, vor prezenta preotului starea de sănătate a copilului şi dorinţa ca el să fie botezat;
  • În cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română se va acorda o atenție sporită practicii liturgice referitoare la săvârșirea actului întreitei „afundări” din timpul slujbei Botezului, practică liturgică obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;
  • În fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi organizată o consfătuire anuală cu preoţii, referitoare la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, de asemenea, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.

 

 

 

Sursă foto – constantaazi.ro