BBC – Bucureștiul este cea mai nesigură capitală din Europa, din cauza clădirilor cu risc seismic

Un documentar audio realizat de BBC arată cât de vulnerabilă este capitala clădirilor „cu bulină”. Simona Rață este jurnalistul de radio care s-a întors în România pentru a documenta situația clădirilor, la 44 de ani de la cel mai devastator cutremur prin care a trecut țara noastră, la 4 martie 1977.

Din 1996, clădirile cu risc seismic major au primit o bulină roșie pe fațadă. Doar atât, scrie BBC. Nicolae Noica, fostul ministru al lucrărilor publice, a venit cu ideea acestei buline și povestește cum inițiativa lui de reabilitare a clădirilor vechi s-a pierdut odată cu venirea unui alt ministru la conducere.

Simona Rață de la BBC își începe și își încheie povestea însă într-un cămin de nefamiliști din Năvodari, unde sute de oameni trăiesc în condiții insalubre, în clădiri nesigure. Ea însăși a locuit în astfel de blocuri de garsoniere în București, într-o cameră în care patru persoane împărțeau un singur pat.

„După căderea comunismului, aceste cutii de chibrituri au ajuns la proprietari privați, s-au deteriorat și au ajuns ca aceste apartamente pentru o singură persoană să devină casă pentru familii întregi”- spun jurnaliștii BBC.

Continuarea pe Libertatea.ro

 

 

Sursă foto – bloomberg.com