Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare – Până acum s-au irosit 1.200 de doze de vaccin

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat, vineri seară, la Digi24, că autoritățile au fost nevoite să regândească planul vaccinării după ce compania Moderna a anunțat că va scădea cu 20% livrările către România:

”Vor fi continuate vaccinările în centrele de dializă și în centrele medicale rezidențiale. Am reevaluat disponibilitatea numărului de doze și am ținut cont de deficitul de 93.000 de doze de la Pfizer. A venit recomandarea să nu se decaleze rapelul și, în plus de asta, aveam informația că Moderna va diminua livrările pentru februarie cu aproximativ 20%. Se estimează că vor fi recuperate în perioada următoare, din luna februarie, dar nu avem un calendar. Astfel că a trebuit să regândim planul de acțiune, ca să nu amânăm rapelul pentru 460.000 de persoane care au făcut prima doză. În această situație ne permitem să vaccinăm 8000-9000 de persoane zilnic, la care se adaugă persoanele din centrele sociale rezidențiale și a celor din centrele de dializă. Avem 50% nivel de acoperire a persoanelor din aceste centre”.

Gheorghiță a mai declarat că, de la începutul vaccinării, au fost irosite 1200 de doze de vaccin, ceea ce înseamnă 0,2-0,3% din totalul vaccinurilor:

”Sunt 0,2-0,3% doze sunt irosite în centrele de vaccinare, ceea ce înseamnă 1200 de doze din totalul de la începutul vaccinării. Sunt doze care sunt nefolosite din mai multe motive: se sparge un flacon, s-a depășit timpul de stabilitate de 6 ore, la sfârșitul programului nu au fost persoane cărora să le administreze și altele”, a mai spus Gheorghiță.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1679701747357&type=3