aprilie 17, 2021
SĂNĂTATE SOCIAL STIRI

Câte spitale trebuie să ardă pentru o demisie?

Un incediu a izbucnit, azi dimineață, în jurul orei 5.00, la Institutul „Matei Balș” din Capitală.  102 pacienți cu COVID-19 au fost evacuați. Focul a fost stins de pompieri, însă trei persoane au fost găsite carbonizate, iar a patra a decedat deși s-a încercat resuscitarea acesteia.

Numai în ultimele două luni și jumătate, în unitățile medicale din România au avut loc 5 incendii. Cel mai grav s-a înregistrat la Piatra Neamț, unde 10 pacienți au murit.

Lista dezastrelor

  • 14 noiembrie 2020. Zece persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ.
  • 4 decembrie 2020. Un incendiu a izbucnit la o priză din secția ATI a Clinicii Medicale III din Târgu Mureș. Flăcările au fost stinse de angajații spitalului înainte de sosirea pompierilor, iar niciun pacient nu a fost rănit.
  • 25 decembrie 2020. Un incendiu în urma căruia un pacient a decedat a avut loc la pavilionul de bărbaţi de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi.
  • 2 ianuarie 2021. Un incendiu a izbucnit la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, judeţul Neamţ, doi pacienţi şi două cadre medicale fiind transportate la Camera de Primiri Urgenţe, după ce au suferit uşoare intoxicaţii cu monoxid de carbon.
  • 5 ianuarie 2021. Un echipaj de intervenţie Chimică, Biologică, Radiologică şi Nucleară (CBRN) al ISU Timiş a intervenit la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, în urma unui incendiu izbucnit într-un salon al unui pavilion suport COVID.

Matei Balș este cel mai modern spital Covid din România, cu rezultate mai bune în salvarea pacienților decât majoritatea celorlalte unități sanitare din țară. Incendiul izbucnit aici arată probleme sistemice grave care nu țin doar de dotările efective. Acest dezstru zdruncină și mai tare încrederea românilor în sistemul medical.

Conferința de presă de după dezastru

Fiecare tragedie este urmată de o conferință de presă a autorităților care anunță, tot timpul, anchete pentru a găsi vinovați.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a ținut o conferință în fața spitalului Matei Balș alături de Raed Arafat și Streinu Cercel. ”Ardem ca șobolanii în spitale”, i-a strigat cineva lui Raed Arafat. Conferința de presă a fost în nota obișnuită, urmează o anchetă și mai vedem, de demisii nu s-a zis nimic.

 

 

Sursă foto – cotidianu.ro

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *