Discuții în coaliția de guvernare cu privire la bugetul pentru 2021

Bugetul de stat pe acest an, priorităţile noii sesiuni parlamentare, desfiinţarea Secţiei speciale şi legile Justiţiei, precum şi aplicarea reformelor s-au aflat pe agenda discuţiilor care au avut loc marţi între preşedintele Klaus Iohannis şi liderii coaliţiei de guvernare, a declarat, pentru Agerpres, viceprim-ministrul Kelemen Hunor, lider al UDMR.

Ținta finală de deficit bugetar, de 3% din PIB în 2024 impune o creștere medie anuală a veniturilor bugetare cu 4,5% mai rapidă decât creșterea cheltuielilor bugetare, în fiecare an.

Bugetul din acest an este doar o parte a unei consolidări bugetare semnificative, care se va întinde pe patru ani. Or, așa cum se anunță lucrurile până și acest pas – al Bugetului pe 2021 – pare să fie greu.

Potrivit legii finanţelor publice, proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat ar fi trebuie să se afle deja în dezbaterea Parlamentului, însă Guvernul Cîţu şi-a anumat data de 4 februarie pentru transmiterea proiectelor.

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat că banca centrală estimează o creștere economică între 3 și 4% pentru acest an. Economistul BRD, Florian Libocor, a avansat o prognoză de creștere de doar 1,4% în 2021. Oficialul BNR a mai spus că România va reveni la nivelul din 2019 abia la jumătatea anului 2022. Principalul risc pe care oficialul BNR îl vede coincide cu cel al economistului băncii BRD și este legat de bugetul național.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/florinVcitu