februarie 27, 2021
SĂNĂTATE STIRI

Ungaria cumpără 2 milioane de doze de vaccin rusesc Sputnik deși serul nu a fost autorizat în Uniunea Europeană

Guvernul ungar va achiziționa două milioane de doze din vaccinul produs în Rusia, Sputnik V, a anunțat ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto. Aflat în vizită la Moscova, el a confirmat că țara sa va achizționa vaccinul Sputnik V în trei tranșe. Ungaria este prima țară din Uniunea Europeană care cumpără vaccinuri anti-Covid în afara schemei gestionate de Comisia Europeană. De altfel, Ungaria s-a plâns anterior de livrările prin mecanismul european pe care le consideră insuficiente.

„Statele membre (ale UE) sunt libere să negocieze acorduri pentru astfel de vaccinuri”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan De Keersmaecker.

Peter Szijjarto a spus, de asemenea, că vaccinul rusesc va ajunge în Ungaria în trei tranșe, respectiv 600.000 de doze în prima lună, 1.000.000 în a doua şi 400.000 în a treia.

Premierul ungar Viktor Orban s-a plâns că ţara sa primeşte prea puţine doze de vaccin prin mecanismul gestionat de Comisia Europeană pentru cele 27 de state membre ale UE. Prin urmare, Ungaria a autorizat săptămâna aceasta vaccinurile Sputnik V şi Astrazeneca/Oxford, cel de-al doilea fiind examinat în prezent de EMA, care până sfârşitul lunii i-ar putea acorda autorizaţia de comercializare condiţionată.

Şi alte state ale UE se plâng de livrări insuficiente de vaccinuri şi de calendare incerte, politicieni şi responsabili din sectorul sanitar acuzând faptul că executivul european a comandat prea puţine doze de vaccin de la producătorii care au avut succes în dezvoltarea acestuia (Pfizer/BioNTech şi Moderna), mizând în schimb pe aceia care înregistrează întârzieri în procesul de dezvoltare a vaccinurilor, în special compania franceză Sanofi şi cea germană CureVac.

 

 

Sursă foto – dw.com

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *