Dr. Mihai Craiu – Școlile trebuie deschise în momentul în care avem un plan. În absența lui, le vom închide la loc

Doctorul Mihai Craiu a vorbit despre deschiderea școlilor într-un interviu pentru Republica:

Domnule doctor, copiii nu sunt bine… Adică sunt bine fizic, i-am ferit de virusuri, dar nu sunt bine psihic vorbind… Ce facem cu ei? Deschidem școlile? Care este răul cel mai mic, sau binele cel mai mare?

”Din punctul meu de vedere, școlile trebuie deschise în momentul în care avem un plan. Este evident că școlile trebuie deschise și nu se pune întrebarea care este răul cel mai mic. Trebuie căutate toate modalitățile de a deschide școlile. Întrebarea mea, a medicului, este dacă trebuie cu orice preț să le deschidem, iar vehicularea unor date de deschidere, cum este cea de 8 februarie, seamănă cu un concurs viteză, ceea ce nu ar trebui să fie.

De aceea spun că ar trebui să existe un plan, pentru că, în lipsa lui, le vom dechide și le vom închide la loc, dacă nu ne inspirăm și nu plecăm de la experiența altor sisteme școlare la fel de aglomerate ca ale noastre.

În acest moment, povestea de succes este a statului Israel care are exact aceeași structură școlară ca și noi, adică clase cu peste 30 de elevi, și care are, în acest moment, peste 20% din populația generală vaccinată. Unii vor spune că Israelul e o țară mică, bine organizată unde sistemul medical militar ajută sistemul medical civil, ceea ce e adevărat. Dar putem găsi soluții. Personal cred că putem beneficia de multiple experiențe care au fost făcute, de la modelul german în care se testează săptămânal, atât elevii, cât și profesorii pentru a fi siguri că nu există transmitere comunitară, până la modelele epidemiologice, adică în zonele verzi să se deschidă școala și dacă apar focare, numai dacă apar într-o clasă, atunci să se închidă clasa respectivă, nu toată școala. Evident că în acest moment primează, în interesul copiilor, deschiderea școlilor și cred că această prelungire a izolării se simte deja.” – a spus Mihai Craiu pentru Republica

 

 

Sursă foto – digi24.ro