aprilie 11, 2021
ECONOMIE SĂNĂTATE STIRI

Financial Times – Germania a ocolit Comisia Europeană pentru a cumpăra vaccinuri suplimentare de la BioNTech

Conform Financial Times, Comisia Europeană a negociat și a contractat în numele statelor membre UE peste două miliarde de doze de vaccin COVID. Există îngrijorări însă că unele țări vor începe sau au început deja negocieri paralele, care încalcă principiul declarat al solidarității.

Potrivit mai multor informații, Germania a plasat deja mai multe comenzi bilaterale, inclusiv una pentru 30 de milioane de doze din vaccinul Pfizer/BioNTech și alta pentru 20 de milioane de doze din vaccinul CureVac, scrie Financial Times.

Bruxellesul va verifica felul în care statele UE au respectat politica de solidaritate comunitară, ce presupune achiziția centralizată a vaccinurilor COVID, de către Comisia Europeană, în numele țărilor membre.

Comisia Europeană va scrie astfel celor 27 de state membre pentru a le cere să dea dovadă de ”toată transparența necesară” în privința oricărui acord încheiat cu companiile farmaceutice. Demersul are un motiv precis. În decembrie și în primele zile ale lui ianuarie, tensiunile au crescut după ce mai mulți oficiali s-au plâns că statele membre nu dispun de suficiente doze de vaccin, în condițiile în care doar două seruri au fost aprobate până acum în UE – Pfizer/BioNTech și Moderna – iar numărul de doze comandate și primite este deocamdată limitat.

 

 

 

Sursă foto – dw.com

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *