Congresul SUA s-a reunit pentru a certifica victoria lui Biden. Protestatarii pro-Trumo au pătruns în Capitoliu și au întrerupt ședința

Susținătorii lui Trump au reușit să depășească gardurile de protecție și să spargă baricadele și au pătruns în clădirea Capitoliului. Camerele aflate în dezbaterea obiecției asupra electorilor din Arizona au luat o pauză pe timpul haosului, înainte de a reveni în plen.

UPDATE 24.27 Şeful diplomaţiei europene Josep Borell a denunţat miercuri „asaltul neobişnuit împotriva democraţiei americane”, după ce manifestanţi pro-Trump au invadat Congresul, şi a făcut apel la respectarea rezultatului alegerilor prezidenţiale din SUA, câştigate de Joe Biden

UPDATE 23.52 Mulțimea a început să se disipeze, protestatarii au început să plece pe măsură ce se lasă seara la Washington. Zona Capitoliului începe să fie eliberată, transmit televiziunile americane.

UPDATE 23.35 Un dispozitiv exploziv a fost descoperit la sediul Comitetului Național Republican din Washington DC de echipe de geniști din capitala federală americană. Dispozitivul a fost dezamorsat, ulterior. Sediul Comitetului Național Democrat din apropiere a fost imediat evacuat, de asemenea, după ce un pachet suspicios a fost descoperit în clădire, conform The New York Times, preluată de Digi24.ro

UPDATE 23.30 Președintele în funcție, Donald Trump a ieșit și el cu un mesaj, îndemându-i pe protestatari să se retragă la casele lor:  „Știu că suferiți, am fost nedreptățiți, ni s-au furat alegerile. Dar acum trebuie să mergeți acasă. Nu ne dorim să fie nimeni rănit. Este o perioadă foarte dificilă. Nu s-a mai întâmplat niciodată să fie fraudate alegerile, dar trebuie să avem pace (…) Să aratăm că avem onoare (…) Așa că mergeți acasă, vă iubim, sunteți foarte speciali. Ați văzut ce s-a întâmplat, cum alți s-au comportat atât de diabolic. Știu ce ați simțit, dar mergeți acasă, mergeți acasă în pace”.

Update 23.15 Joe Biden, mesaj video: „Acesta nu e un  protest, este un asediu! Îl somez pe Donald Trump să își respecte jurămantul, să apere Constituția și să ceară încheierea acestui asediu. Se devastează birourile Senatului, se amenință siguranța aleșilor, e o insurectie… Lumea ne privește, sunt șocat că națiunea noastră, care a fost leagănul democrației, a ajuns la un astfel de moment îndurerat. Pe timp de război am îndurat multe și am izbândit. Vom ieși și acum învingători (…) E necesar ca în următorii ani să reinstaurăm statul de drept, să reînnoim politica, promisiunile, să nu aducem ură și haos. America este despre oanare, decență, toleranță. Certificarea votului ar trebui sa fie un lucru sacru (…) Ziua de azi ne amintește că democrația este fragila. Avem nevoie de lideri, de devotamentul lor și al oamenilor. E necesar să ne dedicăm binelui comun. Copiii se uită la noi, lumea întreagă se uită și se intreabă ce se întampla. America este mai bună decât ceea ce am văzut azi..”

UPDATE 23.04 Mai mulți ofițeri au fost răniți și cel puțin unul a fost transportat la spital, în timpul ciocnirilor cu susținătorii lui Donald Trump, anunță CNN.

UPDATE 22.31 Clădirea Congresului sub lockdown, chiar dacă manifestanții sunt încă în interior. Au existat confruntări între poliție și manifestanți. O femeia ar fi fost impușcată în piept și se află în stare gravă, tranmite CNN.

UPDATE 22.25 Primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a instaurat starea de asediu, începând cu ora 18:00, ora Americii, și va rămâne în vigoare până joi, la 6:00 dimineața, anunță CNN.

 

 

Sursă foto – bbc.com