Ministrul Justiției, Stelian Ion – Secția Specială va fi desființată până la sfârșitul lunii martie

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat, marți seară, la B1TV, că desființarea Secției Speciale care anchetează magistrații va fi desființată până la sfârșitul lunii martie printr-o procedură de urgență în Parlament.

Principalele declarații:

  • ”SIIJ a avut marea șansă să dovedească contrariul, că nu poate face lucruri care să dovedească motivele pentru care a fost înființată. S-au folosit de unele idei care au fost bune în prima fază, dar s-a distorsionat această idee de a avea un corp separat de procurori din multe motive.
  • A fost acea anchetă pornită împotriva fostei șefe a DNA și a părut că a fost un scop în sine când a candidat la șefia EPPO. Apoi a fost cazul Sorina, foarte multe clasări. Pe de-o parte am văzut că nu a produs ceea ce dorea să producă, adică rechizitorii pentru cei care încalcă legea.
  • Desființarea acestei secții nu înseamnă că magistrații nu vor răspunde pe viitor. Dimpotrivă, oricine încalcă legea trebuie să răspundă. Apoi, superimunitatea acestor procurori SIIJ, nu putea nimeni să îi tragă la răspundere. Este foarte important ca fiecare categorie de infracțiuni să fie anchetată de magistrați specializați.
  • Nu este singura urgență din Justiție, este doar una dintre ele (…) Printr-o procedură de urgență în Parlament, în maximum 2 luni, se poate adopta o astfel de lege.
  • DNA a făcut o treabă bună, s-au făcut și greșeli, dar SIIJ a făcut de zece ori mai multe.
  • Maximul luna martie cred că este un termen rezonabil pentru desființarea SIIJ. Dar nu înseamnă că problemele din Justiție s-au terminat.
  • Voi fi un ministru care voi milita pentru limitarea politicului în activitatea procurorilor.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/Stelian.Ion.pentru.Constanta