A teacher wearing a N95 Face masks teaches mathematics at an High School

Conform unei analize a Euridyce, site-ul specializat în educație al Comisiei Europene, în România, profesorii câștigă cu până la o treime mai puțin, în medie, față de angajații cu studii superioare din mediul privat.

sondaj

Analiza este semnată de Sonia Piedrafita de la Centrul pentru Studii de Politici Europene de la Bruxelles (CEPS), un thinktank independent. Autoarea arată astfel cât de bine sau de prost este plătit un profesor în comparație cu meseriile similare, adice cele care presupun formare prin studii universitare și o carieră mai lungă pentru a căpăta abilitățile specifice.

Raportul Eurydice cu privire la salarii și indemnizații pentru profesori și directori de școli în Europa 2018/19, care acoperă cele 38 de țări Erasmus +, include salariile brute medii anuale ale profesorilor din învățământul primar și secundar (gimnaziu și liceu). Acești profesori au, în general, o calificare la nivel de licență sau masterat pentru a profesa. S-au realizat diverse comparații între salariile cadrelor didactice și cele ale altor lucrători cu studii superioare constantându-se că doar în trei țări – Lituania, Norvegia și Portugalia, cadrele didactice de la toate nivelurile de educație câștigă salarii medii la egalitate cu alți lucrători cu studii superioare din sectorul privat.

Profesorii de la nivel secundar, gimnaziu și liceu, din Regatul Unit și cei de la nivel secundar superior (liceu) din Danemarca, Germania, Austria și Finlanda primesc, de asemenea, salarii comparabile. În restul statelor însă, profesorii câștigă mai puțin și cu aproximativ o treime mai puțin. Iar cea mai mare diferență este semnalată în România.

La începutul anului 2020 expertul internațional Andreas Schleicher, coordonatorul testărilor internaționale PISA, de la OECD, atrăgea atenția că “în România, tratați profesorii de liceu mult mai bine decât pe educatori și pe învățători, deși este mult mai ușor să te descurci cu elevii de la liceu. Educația timpurie este mult mai valoroasă”, spunea acesta.

 

 

Sursă foto – timpul.md