Tudor Hociung – A avea sau nu alegeri

Contextul actual devine tot mai grav și se pare că încă o dată am rămas singuri. Măsurile care se iau sunt ineficiente și sistemul medical este în prag de colaps. Numărul deceselor crește constant, iar populația devine tot mai panicată. E greu de înțeles de ce autoritățile nu pot avea o strategie coerentă în privința pandemiei.

Mai avem o lună jumătate până la sărbători și nu aveam nici o siguranță că le vom putea petrece cu familia, prietenii. Starea de nesiguranță este generalizată, asta și în contextul unor bâlbe referitoare la restricții. Autoritățile au o mare problemă de comunicare. Dacă în primăvară era oarecum de înțeles, acum este inadmisibil. Situația economică este și așa într-o stare continuă de degradare, dar cu măsurile actuale luate, aceasta poate colapsa. Horeca este lovită din plin, producătorii locali au și ei de suferit, în schimb alegerile sunt prioritatea numărul unu pentru cei din Guvern și pentru președinte. Este adevărat că votul reprezintă actul suprem al democrației, dar oare acum e momentul oportun să marșăm în direcția aceasta?!

Clasa politică nu poate ajunge la un conses nici măcar în această situație extrem de gravă. Ipocrizia din politică a ajuns la cote alarmante și de accea nu vom ieși prea curând din această criză. Interesul personal e mai important decât populația de rând. La nivel de gândire și de empatie, suntem la nivelul unor țări din lumea a 3-a. Lumea moare în spitale și noi facem campanie electorală. O campanie jenantă, doar cu atacuri la persoană și fără proiecte concrete.

Limbajul devine din ce în ce mai suburban asta și datorită nivelului intelectual, care lipsește cu desăvârșire. ”Caterinca aia ieftină” că X sau Y are „școala vieții” nu ar mai trebui să funcționeze în 2020. Cu PSD și PNL ne-am obișnuit, dar mulți considerau USR-ul ca o revelație a politicii românești. CEI care pot schimba totul, NEPĂTAȚII. Dar din păcate timpul a dovedit că și acolo interesele, oportunismul și impostura sunt baza pentru a face politică. Oameni buni sunt în toate partidele, dar ei nu vor ieși niciodată în prim-plan, sau nu vor fi lăsați să iasă. Educația și cultura nu mai reprezintă calități care să te promoveze. Suntem într-un cerc vicios. Schimbarea trebuie începută de la baza piramidei și nu invers. Până nu vom conștientiza că trebuie să existe un punct 0, situația nu se va schimba niciodată.

Indiferent dacă vor fi sau nu alegeri, pandemia va continua. Fiecare dintre noi trebuie să ne protejăm pentru că suntem singuri în acestă luptă. De fapt mereu am fost, doar că ne uităm ușor istoria și nici nu vrem să învățăm din ea.

Tudor Hociung este analist politic și colaborează cu o televiziune regională din Suceava

 

 

Textele preluate în categoria ”Opinii” sunt asumate de autori și nu reprezintă, neapărat, poziția site-ului alert24.ro