Sindicatul Europol – Unele măsuri stabilite de autorități pentru combaterea coronavirusului îi pun pe polițiști în dificultate

Președintele sindicatului Europol critică lipsa de claritate a unor măsuri anti-Covid-19: ”Din păcate, noi putem să aplicăm ceea ce Guvernul sau Parlamentul ne pune la dispoziție ca și legislație. Toate aceste sincope, lipsa de predictibilitate și lipsa de claritate a unei norme juridice evident că nu ține de competența noastră de a ne pronunța asupra ei”.

Întrebat dacă normele stabilite de autorități îi ajută sau mai degrabă îi pun în dificultate pe polițiști, sindicalistul a răspuns:

”Sub nici o formă, nu putem spune că ne ajută. Să nu uităm discuțiile pe care le-am avut și pe durata stării de urgență. Și în momentul de față există voci, mai ales din partea juridică a breslei, care spun că aceste restricții și limitări ale drepturilor constituționale, cum este cea a liberei circulații nu trebuia realizată printr-o Hotărâre de Guvern, ci prin lege. De asemenea, acolo unde există discuții referitoare la prezentarea declarației pe propria răspundere în format electronic, pe telefon, din nou avem o problemă, pentru că în continuare, cei care au gândit această normă juridică nu au luat în considerare că acea semnătură electronică în realitate este deținută de un număr infim din rândul cetățenilor, iar semnarea într-un program de editare pe telefon a acelei declarații nu are o valoare juridică și nu reprezintă respectarea legii”.

El precizează că ”polițiștii pot doar să aplice contravenții, atunci când constată încălcări ale legii. Faptul că există situații în care acestea nu își produc efectul, de exemplu din cauză că persoana sancționată nu are nimic pe numele ei, adică efectul pecuniar al acestei sancțiuni nu este resimțit sub nici o formă și atunci evident că munca polițistului este una de surmenaj, în care el vine și aplică contravenția, contravenientul de cele mai multe ori chiar avem situații când ne aruncă procesul verbal sau îl rupe în fața polițistului”.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/ministeruldeinterne