octombrie 30, 2020
OPINII

Tudor Hociung – Generația de sacrificiu 2020

Nebunia cu alegerile locale a trecut și ne doream cu toții o periadă de acalmie care, din păcate, nu mai vine. Situația medicală este este tragică, ne îndreptăm cu pași repezi spre 100 de decese zilnice iar paturile ATI se ocupă rapid.

Revenirea din vacanță, alegerile și începutul școlii sunt factorii principali pentru creșterea excesivă a numărului de infectări. Populația devine tot mai panicată, iar autoritățile folosesc același limbaj de lemn, care până acum nu a dat rezultate.sacrific

Ușor, ușor revin resticțiile, ceea ce înseamnă că previziunile nu sunt deloc bune. Sistemul medical suferă vizibil, ba din cauza lipsei de personal, ba din cauza locurilor limitate în spitale ba din cauza alocărilor bugetare.

Lăsând la o parte problema din spitale, educația este un alt domeniu lovit puternic de pandemie. Școlile nu au fost pregătite pentru începutul de an și efectele se văd acum. Numărul de copii infecați a crescut alarmant, profesorii și părinții sunt speriați, iar sistemul de învățământ online pare o glumă proastă. În România sunt zeci de mii de copii care se culcă flămânzi iar ministrul Educației vorbește scoala online ca și când acest scenariu ar fi posibil, în mod real, pentru mai mult de 60% din localități.

Din păcate, acest haos era previzibil ținând cont de lipsa de măsuri concrete pe care Guvernul trebuia să le impună. Placa cu spălatul pe mâini și păstrarea dinstanței fizice e învechită și clar nu are vreun efect major. Da, e bine să ne spălăm pe mâini, să purtăm mască și să ne distanțăm, dar aceste prevenții nu înlocuiesc testarea masivă a populației.

E greu de previzionat ce se va întâmpla în perioada următoare, mai ales că politicienii marșează pe ideea alegerilor parlamentare în luna decembrie. Această pandemie, suprapusă pe lacunele arhicunoscute din sistem educațional, duc ușor dar sigur la implozie. Situația este gravă și elevii sunt cei care au cel mai mult de suferit. Am auzit des în ultimii treizeci de ani sintagma “generație de sacrificiu”, dar în contextul acesta ea devine din ce în ce mai evidentă. Lipsa unor soluții concrete va crea un haos și mai mare. Politicienii trebuie să înțeleagă că prioritățile noastre, în momentul de față, sunt altele decăt cele pe care le promovează ei. Sănătatea trebuie să primeze înaintea jocurilor politice, care devin tot mai irelevante și mai meschine.

Dacă situația va continua așa, vor urma noi restricții sau chiar stare de urgență. În cazul acesta toți elevii vor fi nevoiți să folosească sistemul de învățământ online, ceea ce ne face să ne întrebăm din nou: Unde sunt tabletele mult promise? Dar răspunsul îl știm deja, NU sunt, campania s-a terminat!

Tudor Hociung este analist politic și colaborează cu o televiziune regională din Suceava

 

 

Textele preluate în categoria ”Opinii” sunt asumate de autori și nu reprezintă, neapărat, poziția site-ului alert24.ro

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *