ianuarie 20, 2021
FEATURED POLITICA STIRI

Klaus Iohannis întrebat de ce profesorii nu primesc măști – Așa s-au gândit guvernanții. Bănuiesc că pur și simplu nu există fonduri

Președintele Klaus Iohannis a susținut, miercuri, o conferință de presă la Palatul Cotroceni, în care a afirmat că, de la 1 septembrie, ar trebuie redeschise teatrele, cinematografele și restaurantele în interior, cu anumite condiții stricte și în funcție de pragul epidemiologic din fiecare localitate, stabilit de specialiști.

Principalele declarații ale președintelui:

”În 27 septembrie vor avea loc alegeri, în premieră organizate în condiții de pandemie.

Obiectivul principal e de a organiza campania și scrutinul în condiții de siguranță maximă. Acest lucru este posibil dacă vom respecta cu toții un set de reguli și măsuri. Există precedente. Sunt țări care au organizat mai multe tipuri de alegeri în pandemie, fără ca acest lucru să fi avut efecte asupra pandemiei.

Un scenariu cu risc zero nu există, dar poate fi redus la un minim. Am solicitat Guvernului să inițieze o campanie de informare cu privire la aceste proceduri.

Fac un apel la responsabilitate. Mă adresez mai ales candidaților și echipelor de campanie: respectați regulile și nu îi expuneți pe oameni pericolului infectării.

Orice încălcare a normelor va trebui drastic sancționată.

Alegerile sunt fundamentul democrației. Democrația nu poate fi suspendată sau pusă între paranteze. Alegerile locale au fost deja amânate. Acum știm care sunt măsurile de protecție care limitează transmiterea coronavirusului. Ele se aplică deja în toate domeniile și vedem că funcționează.

Dragi români, este important ca voi să decideți cine va conduce comunitatea în care trăiți pentru următorii 4 ani.

Este esențial să facem tot ce ține de noi, autorități și cetățeni, pentru ca și democrația să fie protejată în această perioadă dificilă. Printre efectele nocive ale pandemiei, nu trebuie să lăsăm și un deficit de legitimitate a aleșilor”

Întrebări și răspunsuri:

RRA: Reprezentanții Horeca au cerut deschiderea restaurantelor de la 1 sep. Cum apreciați posibilitatea redeschiderii restaurantelor, dar și a teatrelor și cinematografelor?

Sunt două domenii în care consider că este cazul, este important să se reia activitatea atât cât se poate și acolo unde se poate, în condiții de siguranță.

Primul sector este zona culturală, la care țin foarte mult. Cinematografele și teatrele se vor putea deschide probabil începând cu 1 septembrie, cu măști, locuri libere între spectatori, anumite condiții speciale.

E important ca a acolo unde condițiile permit să se reia actul de cultură. Ce am fi fără cultură?

Al doilea sector în suferință și unde cred că e bine să se reia activitatea acolo unde se poate e Horeca. Vremea se răcește, tersasele se vor putea folosi încă o vreme, apoi nu mai pot fi folosite. Consider că după 1 septembrie, în anumite condiții, restaurantele se pot deschide în interior, ținând cont de condițiile epidemiologice din localitatea respectivă. Specialiștii vor stabili mâine un prag.

Prima TV: Veți merge la restaurant? Ați fost în zone turistice? Ați sfătuit-o pe soție pentru când se reîntoarce la catedră.

Concediu nu am avut, nu am fost în locații publice. Dar cred că e bine ca oamenii să meargă în concediu, dar în condiții de siguranță.

Soția mea va merge evident la școală în 14 septembrie și va respecta, evident, toate măsurile de siguranță.

Realitatea Plus: Veți negocia să nu treacă moțiunea de cenzură?

E prima moțiune de cenzură depusă în sesiune extraordinară, cam în bătaie de joc de PSD și toată lumea știe că eu nu îmi doresc să treacă.

Oricum avem alegeri peste 3 luni. Sper să fie suficientă înțelepciune în Parlament ca să nu treacă moțiunea. E total neavenită, izvorâtă din cinismul PSD.

Digi24: Cu ce diferă situația de acum față de cea din 15 iunie, când s-a mai discutat despre deschiderea restaurantelor?

Epidemia e în continuă evoluție. Pe de altă parte, trebuie să fim foarte realiști: vara se termină. Sectorul Horeca trebuie să supraviețuiască și trebuie să acționăm în siguranță pentru clienți.

Epoch Times News: Ce le spuneți românilor care văd că Dosarul Revoluției, al Mineriadei trenează, Dosarul 10 august a fost clasat, că marii infractori pleacă din țară? Se lucrează la un plan pentru a repara ce e nevoie în justiție?

Am toată încrederea că justiția își va face treaba. Așa cum am explicat, mă aștept și eu să se lucreze astfel încât cei vinovați că plătească în timp util. Și eu am fost nemulțumit că acele dosare au rămas mari restanțe ale justiției de la noi.

Legile justiției au fost ciuntite de PSD, care a încercat să controleze justiția. Nu le-a ieșit pentru că românii au ieșit la referendum.

Legile încă nu au fost corectate și în acest sens am avut solicitarea către Guvern și am discutat cu ministrul Justiției să se apuce de niște proiecte care să repare legile justiției. Am mari speranțe că în această toamnă vom avea proiectele care vin să repare legile justiției.

Adevărul: Ați cerut o explicație ministrului de Interne pentru imaginile cu șefii poliției cu liderii clanului Duduianu.

Am cerut explicații ministrului cu mult timp înainte să se publice imaginile. Am primit explicații și consider că e nevoie de explicațiile șefilor din minister.

Le voi solicita să vă explice public despre ce a fost vorba.

Antena 3: Cum explicați foștilor colegi profesori că nu vor primi măști?

Așa s-au gândit guvernanții. Bănuiesc că pur și simplu nu există fonduri. Din ce am discutat cu foști colegi, nu am sesizat că e o problemă extremă.

DC News: Nu se știe cum se va face identificarea alegătorilor dacă au măști pe față. Nu s-a făcut simulare pentru a se evita aglomerația la secțiile de vot. Nu există procedură de dezinfecție.

Cred că e bine că puneți întrebări. S-a elaborat un regulament, va fi discutat în Guvern, iar chestiunile care nu au fost clarificate vor fi clarificate până în 27 septembrie.

TVR: În urmă cu 4 ani prezența la alegerile locale a fost sub 50%. Sunteți îngrijorat că va fi absenteism care să afecteze legitimitatea primarilor, care vor fi aleși într-un tur?

Mi-aș fi dorit să avem primari aleși în două tururi, dar sondajele de până acum nu au arătat o scădere îngrijorătoare a intenției de participare la vot. Deocamdată nu avem semnale că putem să ne confruntăm cu un absenteism grav.

România TV: Specialiștii din sănătate sunt îngrijorați că deschiderea restaurantelor și a școlilor va duce la creșterea cazurilor. Se poate reveni la starea de urgență?

După măsurile luate după vidul legislativ generat de PSD, lucrurile nu au revenit la normal, dar situația e liniară și lucrurile sunt cât de cât sub control. Cred că toată lumea și-a dat seama că nu e de joacă și trebuie să ne protejăm. În aceste condiții, probabil că nu vom avea creșteri semnificative.

B1TV: Mai mulți specialiști din sănătate au afirmat că, după începerea școlii, copiii ar putea transmite boala membrilor de familie vulnerabili. Ar putea fi mersul la școală opțional în aceste cazuri?

Este clar că trebuie să avem grijă: respectarea distanțării, portul măștii inclusiv de către elevi și respectarea riguroasă a igienei.

Libertatea: Colegii de la G4Media au dezvăluit un alt tip de racolare politică: fost membru ALDE, criticat de liberali, numit secretar de stat în Guvern. De ce susțineți un Guvern care face în continuare astfel de racolări?

Guvernul își face numirile așa cum consideră. Nu cunosc persoana. Dar că veni vorba de traseism, dați-mi voie să fac și eu o remarcă. Patentul pentru traseism este la PSD, care în 2014 cu puțin timp înainte de alegeri a legiferat prin OUG traseismul politic. Mi se pare că aceste lucruri trebuie să ni le reamintim. Dar nu mi-am schimbat opinia, sunt total împotriva traseismului. Traseismul e o boală gravă a politicii românești și cu cât mai repede terminăm cu ea, cu atât mai bine și terminatul ține de alegători.

Kanal D: Va răspunde în vreun fel școala pentru eventuale îmbolnăviri?

Responsabilitatea e partajată între părinți, școală, alte autorități. Nu trebuie să căutăm din capul locului de a învinovăți pe cineva penal. Ceea ce ne dorim este ca școala să se desfășoare în condiții de siguranță.

Stiripesurse: Credeți că ar trebui modificată Constituția astfel încât președintele să fie membru de partid?

Președintele poate să fie sau să nu fie membru de partid. Nu prea contează. Important este cum acționează și este important să acționeze pentru România și pentru români.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/klausiohannis/

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *