Andrei Caramitru – Suntem ciuma Europei acum, cea mai afectată țara de covid-19

Andrei Caramitru a scris pe pagina de Facebook despre situația României:

”Suntem ciuma Europei acum, cea mai afectată țara de covid – de departe – din Europa. Ieri însă a fost anunțată lovitura fatală – finalul. Anunțul cu deschiderea școlilor.
Este exact aceeași schema cu anunțul “relaxării” făcută de Iohannis când eram pe platou și nu era nici o scădere nimic. Un anunț făcut fără nici o baza epidemiologică și fără pregătire. Anunt politicianist. Știm ce s-a întâmplat după – un dezastru.
Acum va fi mai rău. Intram in Septembrie cu peste 1000 de cazuri pe zi, cu ATI in prag de colaps dacă nu deja depășit total. Covid va circula – la temperaturi mai mici deci mai virulent – in paralel cu alte viroze. este foarte probabil sa sărim atunci spre 4000 de cazuri pe zi, însă fără acces la vreun spital sau medic.
Si încă ceva – ce fac copiii care stau cu părinți și bunici care au comorbidități? Ce faci cu copiii care au diverse afecțiuni? Ești obligat sa ii trimiți? Și dacă cineva din familie moare – a cui e vina? Și când profesorii încep sa pice mai ceva decât doctorii (care măcar au costum de protecție) – ce ne facem și a cui e vina?
Eu va spun clar. NIMENI nu are dreptul sa ne oblige sa riscam viața și sănătatea copiilor. E cazul ca părinții și profesorii sa pună de o greva și sa NU meargă la scoala dacă situația nu e sub control (de ex sub 200 cazuri noi pe zi in țară și sub 5 pe zi in județele in care sa se redeschidă școlile – restul online). Da-i încolo de politruci idioti și criminali.
Vreți mai multe detalii? Haide sa va explic;
* știm ca școlile sunt și vor fi un focar uriaș. Situația din Israel o demonstrează (au crescut de la 50 la 2000 de cazuri pe zi după deschiderea scolilor). Studiile sunt clare – copiii iau virus la fel ca Adulții și îl distribuie mai departe la fel. Săptămâna asta au fost zeci de cazuri intr-o gașcă de liceeni care a mers la mare (doar pentru ca o singura persoana avea). Și erau la mare – in aer liber – nu in interior. Sunt mii de cazuri documentate in lume unde un copil a luat și a infectat mai departe toată familia. Toți părinții știu ca in timpul școlii se îmbolnăvește și copilul și transmite si parintilor de câteva ori toamna, de la tot felul de viroze. Ori covid e mai virulent decât orice.
* Școlile la noi sunt un dezastru – lipsa de igienă și înghesuiala. Nu exista nici un plan, nimic, pentru a ne asigura măcar minimul de siguranță.
* Criteriile de zona roșie / Galbena / verde sunt aberante și o minicuna. De exemplu Bucuresti – pana nu atingem 2000 de cazuri pe zi in oraș (adică 100 de morți pe zi), e considerat zona verde (!!!).
De ce fac porcăriile astea? Pentru ca sunt ticăloși și incapabili. Toți. Sa fie proprietarii de crâșme și hoteluri pe litoral fericiti vara. Toamna sa aibă ce sa controleze inspectorii politruci și sa se asigure ca se cumpara manualele lor de rahat. Atât. Restul nu contează. Sa se moară. Sa va îmbolnăviți toți. Sa fie granițele blocate încă un an doi de acum încolo. Ce ii interesează de voi?
Știu- unii o sa zică ca scoala e esențială. Nu este. Scoala o poți face mai încolo. Poți pierde un an. O poți recupera. Poți avea un model deștept online care măcar merge pentru o parte a elevilor. Dar viața – sănătatea – dacă o pierzi nu mai ai ce sa mai recuperezi. Și oricum – cu decizia asta – vom fi ciuma Europei încă un an, doi, pana cine știe apare vreun vaccin ceva. Nici o țara normala nu va tine granițele deschise cu noi.”

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/Andrei-Caramitru-105457967891237/