ianuarie 23, 2021
POLITICA STIRI

Lucian Mîndruță – Decizia guvernului de a impune noi restricții nu a fost explicată. Îi fac eu acest serviciu grupului vieții de comunicare mortuară

Jurnalistul Lucian Mîndruță a explicat care sunt resorturile ce stau în spatele noilor măsuri restrictive luate de guvern în contextul creșterii numărului de infectări:

”Terasele se inchid dupa 23, nu se mai danseaza, sezlongurile se distanteaza si mai mult…

Asta e noua decizie a guvernului pentru 1 august. Si n-a fost explicata suficient. Ba chiar am citit ca au fost lideri de stanga care au facut misto de ea “ce, bah, pleaca covid-ul noaptea, sau vine, etc”

Ii fac eu acest serviciu grupului vietii de comunicare mortuara, ca vad ca nu e in stare:

Raspandirea virusului nu e o chestie de o secunda. Nici nu e vreo distanta sigura in mod absolut: daca stai la 1,6 metri nu e cu mult mai bine decat 1,5. Daca stai pana la 11:30 pe terasa, la 2 metri de necunoscuti NU IEI SIGUR, dupa cum nici nu e SIGUR CA NU IEI.

E o treaba de probabilitati. Ele cresc cu 1-2-3, 10, 20 la suta in functie de timpul in care esti expus la aerosolii cu virus in ei, scad cu distanta, dar tot asa, cu cifre probabilistice, nu absolut sigure, ca nu avem o ecuatie a miscarii virusului in aer cum avem la electricitate si magnetism.

E o miscare browniana, si ea e dominata de legi probabilistice. Pe ele se bazeaza decizia guvernului care transpune in practica un principiu de prudenta simplu:

Sa stam mai departe unii de altii, mai putin timp.

Atat. Nu inseamna ca nu se vor mai imbolnavi unii. Doar ca procentul va scadea – ideal sub cel al raspandirii exponentiale de care ne temem.

E vorba deci despre probabilitati.

Dar cine sa se apuce sa le explice, mai ales cand, nah, oricat de rational ai fi, tot nu poti sa nu te intrebi:

Bai, dar care era probabilitatea ca Ciolacu sa dea sfaturi de medicina intr-o tara normala?” – a scris Lucian Mîndruță pe Facebook

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/lucian.mindruta

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *