ianuarie 18, 2021
OPINII

Cătălina Vartic, președintele PER Suceava – ”Dacă nu ne ajutăm singuri nu ne va ajuta nimeni!”

Ultimele zile ne-au arătat, din nou, că suntem foarte mici și suntem în voia Celui de sus: fenomene meteo de care am mai avut parte în ultimii ani dar, parcă, niciodată la nivelul acesta. Că a fost tornadă, ciclon, taifun, doar meteorologii ne pot spune cu exactitate, însă o simplă furtună de vară sigur nu a fost, parcă aruncă cineva de sus în noi, poate-poate ne trezim.

Imagini ca cele pe care le vedeți mai jos au împânzit internetul de câteva zile. Suceava, Ipotești, Gura Humorului zone în care, în câteva minute, o furtună a ras tot ce a întâlnit în cale, a lăsat în loc mii de copaci rupți, gospodării inundate și mormane de gheață.

Natura are tributul ei de luat și asta se întâmplă nu doar din cauze naturale, ci mai ales atunci când noi, oamenii, dereglăm ecosistemul. Poluăm prea mult? Defrișăm non-stop și fără cap? Ne credem invincibili și ne luăm la trântă cu natura?

Suceava a mai dus o luptă, aceea cu un virus, și am văzut că în martie-aprilie ne-a făcut virusul praf, lăsând zeci de familii îndoliate fără dreptul de a-și conduce creștineste morții pe ultimul drum. Am văzut atunci că în fața naturii suntem total dezarmați și că cel mai bine ar fi să găsim o cale de „coabitare”. Întotdeauna, într-un război direct, în final natura câștigă.

Conform statisticilor oficiale, județul Suceava este județul cu cele mai multe păduri, aproximativ 438.000 de hectare de pădure, de altfel județul chiar este păstorit de un om care vine din domeniul silvic. Dar, potrivit hărților interactive publicate de Global Forest Watch,  tot Suceava este judeţul care a pierdut cea mai mare suprafaţă de pădure în perioada 2001-2016, şi anume 46.300 de hectare. (Media pe ţară, în aceeaşi perioadă, este de 7.100 de hectare). Pădurile cele mai afectate se află în aria administrativă a comunelor Cârlibaba, Poiana Stampei, Broșteni, Dorna Candrenilor și Moldovița.

Cifrele oficiale conțin informații care pot fi dovedite cu acte. Dar cine numără hectarele de tăieri ilegale? Dar cine să facă legătura între furtună, alunecare de teren, secetă, înzăpezire și convoaie de camioane cu lemne?

Un partid ecologist este dator să atragă atenția asupra acestor probleme și să propună soluții, să rezolve problemele acestea sau măcar să le diminueze.

Uniunea Europeana propune un „Pact verde european” pentru a se proteja. Noi suntem parte a Europei, dar nu trebuie să așteptăm mereu să ne dea alții. Este important să întelegem că trebuie sa ne protejam singuri!  Este nevoie de un „Pact Național pentru Ecologie”!

Noi, aici, în Bucovina, am fost binecuvântați cu munți, păduri și ape dar în timp ne-am bătut joc de ele. Defrișările masive, construcțiile făcute pe genunchi, lipsa unei politici publice care să aibă grijă de natură vor transforma într-un timp foarte scurt toate aceste daruri în probleme majore.

Cântecul de suflet al bucovinenilor e un cântec de jale, jale după feciorii luați la oaste în altă țară. Acum, același cântec este la fel de actual. Nu ne mai pleacă feciorii la oaste, dar tot părăsesc țara. Pe lângă ei, ne putem plânge și codrii din Bucovina, luați la tocat pentru aceleași țări străine.

„Munților cu creasta rară/

nu lăsa Straja să piară/

Că de piară Straja voastră/

Moare România noastră”

Fiecare om este dator să protejeze ce este al lui, iar noi suntem datori să avem grijă de casa noastră. Dacă nu ne ajutăm singuri nu ne va ajuta nimeni!

Autor – Cătălina Elena Vartic

Cătălina Elena Vartic – președinte PER Suceava și candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean Suceava

 

 

Sursă foto – Catălina Vartic

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *