aprilie 12, 2021
SOCIAL STIRI

Carmen Mihălcescu – De la copiii dispăruţi la trafic de persoane şi invers

În ultimii 30 de ani, în România, au dispărut nu mai puțin de 87.018 de persoane. Dintre acestea, în cazul a 54.689 de persoane autoritățile au dispus revocarea căutărilor.

Dintre cele 87.018 de cazuri, 54.214 sunt minori iar 32.804 au vârsta de peste 18 ani. Cele mai multe cazuri de minori declarați dispăruți sunt în categoria de vârstă 14-18 ani, respectiv 35.558 persoane. Este vorba de 23.773 de fete și 11.785 de băieți.

Carmen Mihălcescu este președintele Comisiei parlamentare de anchetă privind situația copiilor dispăruți:

”Am evitat să fac publice orice informații legate de această comisie – Comisia parlamentară de anchetă privind situația copiilor dispăruți – pentru că tema pe care o abordează este extrem de sensibilă si trebuie mânuită cu multă atenție, responsabilitate si corectitudine.

Am pornit cu încrederea că publicul trebuie să afle cât mai multe despre aceste dezbateri, în speranța că, poate, astfel pe unii dintre acești copii dispăruți îi vom putea reda familiilor lor.

Imediat însă, tema dispariției copiilor s-a ramificat și transformat. Așa am ajuns să înțeleg că dispariția copiilor este conectată dramatic cu un alt fenomen: TRAFICUL DE PERSOANE.

Fiind președinte al acestei comisii, am propus ca dezbaterile să nu fie publice, în primul rând pentru a proteja identitatea victimelor.

Câteodată însă, informațiile te copleșesc prin duritatea lor. Unele dintre ele arată un fenomen de o amploare pe care cu siguranță cei mai mulți o ignoră. Altele șochează prin nivelul de implicare al unor personaje importante.

Însă nu persoanele influente care beneficiază de pe urma traficului de persoane este important. Scopul acestei comisii nu este să caute vinovați și vinovății, ci să găsească mecanisme prin intermediul cărora copiii și tinerii vulnerabili să fie protejați și susținuți instituțional pentru a reduce cât mai mult riscul ca ei să cadă victime traficului de persoane.

Sunt trei condiții de succes ale acestei comisii: urgența cu care reușim să modificăm legile pentru a limita la maximum răspândirea acestui fenomen (sunt curioasă sa văd dacă și cine va încerca sa blocheze această comisie prin diferite pretexte sau subterfugii); legiferarea eficientă pentru a proteja grupurile vulnerabile; conștientizarea și sprijinul opiniei publice, fără de care procesul legislativ are cu greu succes.

Avem deja o direcție în care mergem, iar ritmul în care înaintăm este accelerat întrucât cazurile grave pe care încercăm să le rezolvăm nu pot aștepta.” – a scris Carmen Mihălcescu pe pagina de Facebook

 

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/ileana.moldovan

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *