Poți rămâne fără permis din cauza dezinfectantului pentru mâini, acesta conține peste 70% alcool

Conform Avocatoo, un șofer a rămas fără permis din cauza dezinfectantului pentru mâini:

”Și nu e glumă. Un șofer din București, oprit de un echipaj de poliție din Caracal a rămas fără permis, deși nu consumase alcool.

În momentul controlului, bărbatul a suflat, la indicațiile echipajului rutier, în aparatul etilotest care a arătat o alcoolemie de 0,04 mg/l, în aerul expirat, fapt care duce la suspendarea dreptului de a conduce.

Acestuia i s-a reținut permis, însă soferul s-a dus la spital, unde i s-au luat probe de sânge și a ieșit că avea 0 alcoolemie.

Explicația este că până să sufle în aparat, bărbatul se dăduse pe mâini cu o substanță dezinfectantă, ce conține alcool peste 70%, conform normelor în vigoare de protecție împotriva răspândirii virusului SarS CoV-2.

Pentru că a atins aparatul etilotest, acesta a înregistrat valoare de alcoolemie, ceea ce a dus la retragerea dreptului de a mai conduce.

În prezent, procesul se judecă, iar șoferul cere inclusiv despăgubiri morale.

Ce reținem de aici?

Etilotest nu e acelasi lucru cu etilometru. Etilotestul nu reprezintă un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic. Pentru asta se folosește un etilometru, care este omologat la nivel internațional (Decizia civilă nr. 289/A/2014 pronunţată de Tribunalul Alba).

În România, încă se folosesc etiloteste, pentru că etilometrele costă mult la întreținere. De aceea multe procese sunt pierdute din cauza marjei de eroare. Etiolestul arată doar concentrația etanolului în aer, iar de cele mai multe ori, aceasta diferă atunci când se iau probe biologice (din sânge).

Fără a ști datele din dosar, cel mai probabil a fost folosit un etilotest, iar în momentul atingerii dispozitivului, acesta a înregistrat vaporii de alcool din aer, de la dezinfectant, ca și cum ar fi provenit de la șofer, lucru care a fost infirmat de proba de sânge ulterior recoltată.

Asemenea erori se pot întâmpla. De aceea e bine să-ți cunoști drepturile și să ți le aperi în instanță.” – apare pe pagina de Facebook Avocatoo

 

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/ministeruldeinterne/