aprilie 12, 2021
SOCIAL STIRI

Lucian Mîndruță – Europa nu e doar despre colonialism și opresiune. Europa e și despre eliberarea individului, drepturile omului, democratie și libertatea de expresie

Jurnalistul Lucian Mîndruță a scris pe pagina de Facebook despre rolul Europei în lume:

Despre civilizarea lumii

Exista un motiv pentru care (aproape) orice tara civilizata are un minister al transporturilor sau al sanatatii, o politie, o banca si o institutie numita facultate.

Acel motiv este descoperirea lumii de catre europeni.

Nu realizam acum, dar inainte de anul 1000, lumea era cu mult mai diversa – ca organizare statala si culturala – decat azi. Si mult, mult mai in urma in marsul – brutal adesea, sublim in alte dati – al civilizatiei.

Pusca versus sulita. Ce sansa avea ultima?

Americile si Africa erau cu o mie-doua de ani in urma din punct de vedere al tehnologiei. De aceea au fost si asa de usor de cucerit de popoarele razboinice si crude (pe vremea aceea li se spunea curajoase) ale Europei. Asia avea un avans in unele privinte ce tineau de cultura, dar multe ramaneri in urma la arme si chef de business. Pacificul era in Epoca Pietrei. Ca, de fapt, multe din triburile care aveau sa dea ochii cu europenii veniti cu corabiile lor cu margele, oglinzi si topoare.

Dar europenii nu au cucerit toata lumea. N-au pus piciorul peste tot, n-au construit forturi si cazarme pe tot globul.

N-au fost gardienii omenirii, n-au fondat vreun imperiu global pazit cu tunul.

N-a fost nevoie. Pentru ca acolo unde nu au cucerit, au facut comert. Si acolo unde nici macar asta n-au reusit, au influentat. Au inspirat. Si da, stiu, cuvantul asta suna rau pentru stangisti… au descoperit lumea!

Bineinteles ca lumea exista dinainte. Insa doar ei, europenii, au fost cei care i-au dat constiinta comuna, au povestit partilor ei despre intreg, au inventat ceea ce azi numim, emfatic sau enervat, GLOBUL.

Tocmai pentru ca au inspirat au fost si imitati. De aceea organizarea intregii lumi e de inspiratie europeana, desi nu toate tarile au fost cucerite de europeni.

De aceea avem omologi de la ministerul transporturilor din Romania si Congo si Argentina. De aceea exista spitale si in Cape Town si in Paris. De aceea tinerii merg la facultate in Rio si in Addis Abeba.

Toate astea nu existau acum 1000 de ani. O secunda in istoria umanitatii. Dar o secunda importanta.

Europenii si-au exportat si religia, e drept. Dar au reusit sa influenteze si fara sa converteasca. Mai intai au tras sabia, e drept. Dupa, au cucerit inimile cu Cartea Sfanta, in multe locuri. Dar au convertit si la ratiune cu Cartile Europei, de la Iluminism incoace. De la stiinta si literatura si umor si chiar, pana la urma, au impus chiar ideea de Carte. De ziar. De cultura de masa, pentru cei multi.

Europa nu e doar despre colonialism si opresiune.

Europa e si despre eliberarea individului.

Drepturile omului. Democratia. Libertatea de expresie.

Acestea sunt concepte nascute pe acest continent.

Sa nu ne fie niciodata rusine cu ele!

N-au nevoie de statui. N-au nevoie sa fie adulate.

Dar au nevoie, din cand in cand, atunci cand sunt atacate de stanga si de dreapta, de irationalitate si de ura…

Au nevoie sa fie aparate.

Eu sunt european. Si mandru de asta.

Si nu e despre culoarea pielii. Sau orientarea amoroasa. Sau gen sau haine sau studii sau orice alt element de identitate.

E despre pastrarea a ceea ce avem.

Sa fii european inseamna sa vrei ca civilizatia sa reziste in fata barbariei.

Si sa nu-ti fie frica sa o spui, raspicat si fara ocolisuri:

Planeta asta, Europa a facut-o!

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/lucian.mindruta

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *