Mesajul unui elev de clasa a XII-a către clasa politică – Ne-ați luat dreptul la educație și acum vreti să ne evaluați

Denis Mateescu, elev în clasa a XII-a, a scris pe pagina de Facebook un mesaj adresat clasei politice în care explică situația imposibilă în care se află elevii în ani terminali.

Salut! Sunt elev in clasa a XII-a la un liceu din judetul Olt. In urmatoarele randuri voi incerca sa fiu vocea tuturor elevilor aflati in ani terminali.

Dupa cum stiti, presedintele Iohannis a facut anuntul la ora 14:00. Bacalaureatul si Evaluarea Nationala vor avea loc la datele la care au fost stabilite initial, in conditiile in care acum o luna ministrul invatamantului ne anunta ca bacul va avea loc la sfarsitul lunii iulie. Din data de 13 martie cursurile au fost suspendate. De atunci stam inchisi in case, izolati, speriati, de ceea ce auzim in jurul nostru, si ingrijorati asupra viitorului nostru. De ce? Deoarece, soarta noastra sta acum pe masa unor persoane care vor sa accepte ca sunt la puterea unui stat de mana a 2-a, nu unul occidental, unde situatia din sistemul medical, de invatamant sunt la un pol opus fata de sitemele noastre.

N-am mai dat simularea din clasa a XII-a. Era dreptul nostru sa ne evaluam, sa vedem ce probleme avem si sa le reparam. Aveam destul timp, 2 luni erau suficiente, dar in cele 2 luni au fost suspendate cursurile.

Ce inseamna lunile aprilie-mai pentru un elev de clasa a XII-a? Pai, pentru un elev normal inseamna lunile in care recapituleaza toata materia alaturi de profesorii de clasa, dar si cei din particular ( un mare ajutor ofera ambele parti ). Sfarsitul lunii mai inseamna Festivitatea de Absolvire, momentul ala unic in viata in care porti roba si te bucuri c-ai terminat cu bine liceul. Mai inseamna si Banchet, noaptea aia in care sarbatorim alaturi de colegi si profesori, depanam amintiri, radem de prostiile facute etc. Eh, da, noi nu vom avea partea de nimic, nici macar de recapitulare, care ne era esentiala. A, da… Am uitat… Intre 2-12 iunie putem merge sa recapitulam materia pentru bac. 10 zile, atat! 10 ZILE! In conditiile in care dupa 13 martie n-am mai facut meditatie, n-am mai fost la scoala si n-am facut nici ore online. Cativa elevi din tara au beneficiat de orele online, nu toti. Am stat in casa atatea luni, izolati, si credeti ca ne-a fost usor?

Cu psihicul la pamant suntem chemati la bac. Ne-ati luat dreptul la educatie, la auto-evaluare ( simularea )si acum vreti sa ne evaluati.

Viata noastra de elevi de a XII-a nu decurge normal. E greu sa fii auto-didactic… chiar daca esti la real sau la uman.

Guvernul ne-a asigurat ca vom da bacul in conditii de siguranta, dar de ce tari, precum Franta, Olanda, UK, Italia, niste puteri economice la nivel mondial, au anuntat ca nu pot asigura siguranta elevilor in timpul examenului si Romania poate? Suntem mai buni decat ei? Sunt multe scoli care au WC uri in curte si nu pot asigura sapunul si hartie igienica, dar ne asigura ca bacul va fi dat in conditii de maxima siguranta. Cum se va da bacul in orasele focar? Ce vor face copiii care au parinti acasa bolnavi sau fumatori si se imbolnavesc in timpul examenului? Sau ce vor face copiii care sufera chiar ei de anumite boli, precum astm? Daca ma imbolnavesc de Covid si nu pot sa dau bacul? Daca-l iau in timpul bacului si nu pot sa mai dau admitere? Cine isi asuma toate cele de mai sus? La cum stim cu totii ca merge treaba in Romania … Cred ca nimeni!

E de respectat decizia Republicii Moldova, care a anuntat de la inceput ca daca elevii nu vor reveni in scoli in data de 15 mai Bacalaureat ul va fi anulat. Sper ca m-am facut inteles!

 

 

 

Sursă foto – https://www.invistaperforms.org/the-user-driven-classroom/