Ministrul ungar de externe, Szijjártó Péter, a publicat pe Facebook un mesaj trimis de ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, mai multor ambasadori în care îi informează că o politiciană a opoziției maghiare (Timea Szabo ) a fost atacată și insultată.

sondaj

Ministrul ungar de Externe lansează un atac fără precendent la adresa ambasadorului român.

Timea Szabo a adresat în Parlament mai multe întrebări guvernului Viktor Orban privind trimiterea de echipamente medicale maghiarilor din Ardeal iar parlamentarii Fidesz nu au lăsat-o să își termine discursul. Ulterior, presa controlată de guvern a lansat o campanie de discreditare la adresa ei.

Lucian Mîndruță scrie pe pagina de Facebook despre scandalul diplomatic:

O poveste din Ungaria: in urma cu ceva vreme guvernul maghiar a trimis ajutoare de Covid in Romania. Masti, manusi, etc. Le-a trimis insa directionat: catre comunitatea maghiara. Spre cateva localitati cu populatie majoritar maghiara. Late edit: cititorii din Ardeal imi spun ca distribuirea nu s-a facut pe principii etnice. Vezi si completarea de la final.

O deputata de opozitie, Timea Szabo s-a intrebat in Parlamentul maghiar daca nu cumva mastile astea ar fi trebuit sa ramana in Ungaria, unde medicii fusesera vazuti cam fara ele (ca si in Romania, by the way). Si a pus la indoiala intentiile bune ale guvernului Fidesz, acuzand cumva o operatiune de propaganda.

N-a apucat sa-si termine discursul si nationalistii au sarit pe ea. Cum isi permite sa puna la indoiala politicile lui Viktor?

Bun, dupa aia femeia a fost atacata salbatic peste tot, ca tradatoare de tara, mesaje de amenintare, etc.

Dupa povestea asta, ambasadorul Romaniei se declara solidar cu doamna intr-o scrisoare – referindu-se la campania de ura impotriva ei.

Imediat, e pus la punct de ministrul de externe maghiar, care ii trimite pe amandoi la plimbare, explicandu-le ca exista o singura natiune maghiara si ea trebuie aparata si asta e politica guvernului maghiar si toata lumea trebuie sa-si bage mintile in cap.

Acum e de inteles solidaritatea nationala. Putem intelege ca maghiarii din Ungaria isi iubesc fratii.

Doar ca daca ii iubesc ar trebui sa ii ajute sa se inteleaga si cu cei cu care locuiesc, nu?

Cum ajuta aceste ajutoare cu dedicatie cauzei pacii sociale in Romania? Cand unii primesc masti si altii nu, pentru ca nu sunt de etnia potrivita, oare ce gandesc romanii?

Eu o inteleg pe doamna Timea, chit ca o sa se supere amicii maghiari: donatiile astea la vreme de criza sunt de fapt unelte de dezbinare in masa.

Daca Ungaria voia relatii omenesti cu Romania facea un gest cu adevarat nobil: dona pentru toata lumea. Si pentru romani, si pentru maghiari. Ar fi fost o lovitura de imagine cu mult mai inteligenta. (De notat: cititorii mei zic ca au ajuns si la etnici romani. Vezi completarea de la final)

Caci nationalistii romani – cu care ma lupt si eu aici, cat pot – nu pot fi decat fericiti sa-si vada confirmate toate teoriile: deci ungurii nu pot fi solidari cu noi.

Si oricum ei sunt, asa cum spune Budapesta, parte a unei alte natiuni. Or fi, dar sunt in acelasi timp cetatenii nostri, eu personal ii respect mult si vreau sa ramana si parte a acestei alte tari… si avem nevoie sa ne intelegem cu ei aici, nu sa ne certam!

Natiune. Tineti minte cuvantul asta.

Dupa el nu vin care cu flori si prosperitate. Dupa el vin mai degraba conflicte, ura si dezbinare.

Eu unul cred ca e timpul ca maghiarii si romanii – de oriunde ar fi ei – sa fie parte a unei singure natiuni:Europene!

Late edit: mai multi cititori maghiari care au intervenit la commenturi spun ca ajutoarele au ajuns si in judete cu populatie cel putin mixta, nu neaparat in cele majoritar maghiare.

Si inteleg ca nu o plac pe doamna Szabo…pe care unii o considera vesnic nemultumita. Am adaugat aceste randuri pentru ca mi se pare important, ca de obicei, sa avem TOATE opiniile prezente in aceasta dezbatere.

 

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/lucian.mindruta