România în ajunul crizei economice. Pierdem 1 miliard de euro pe zi din cifra de afaceri

Conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, România pierde 1 miliard de euro pe zi din cifra de afaceri, adică 50% din cifra de afaceri şi 30% din PIB, din aproape 600-650 de milioane de euro.

În cele 28 de zile care au trecut de la instaurarea stării de urgenţă (din 16 martie până vineri, 10 aprilie) companiile din România, fie că sunt româneşti, fie multinaţionale, au pierdut 14 miliarde de euro.

Un milion de români au intrat în şomaj tehnic, statul asigurându-le 75% din salariul de bază pe care îl aveau, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie, adică în final nu mai mult de 3.000 de lei net. Pe lângă aceştia, deja 209.000 oameni au rămas fără un loc de muncă.

În fiecare oră, 80-90 de firme îşi încetează activitatea iar 40% din IMM-uri deja şi-au suspendat activitatea.

150.000 de români au cerut deja amânarea ratelor la creditele bancare (sunt 2,5 milioane de români care au credite bancare).

Bugetul de stat este într-o situaţia critică, cu o cădere dramatică a încasărilor şi cu o creştere explozivă a cheltuielilor. Estimările ZF indică că în aprilie, o lună moartă din punct de vedere economic din cauza stării de urgenţă, deficitul bugetar va ajunge între 4-5 miliarde de euro, faţă de 800 de milioane de euro, cât era în buget.

Continuarea pe ZF.ro

 

 

Sursă foto – metro.co.uk