Vlad Mixich, expert în sănătate publică – Germania pare să devină un model în Europa în privința pandemiei de coronavirus

Vlad Mixich, expert în sănătate publică, face o analiză a modului în care Germania a acționat în criza medicală de până acum, comparativ cu România.

Germania pare să devină un model în Europa în privința pandemiei de coronavirus. Deși au un număr mare de cazuri, numărul deceselor este mult mult mai mic decât în Italia, Spania sau Franța. O parte din această diferență ține de metoda de măsurare, dar începe să devină evident că nu e doar asta. Germania, ca și Coreea de Sud, chiar reușește să controleze foarte bine impactul coronavirusului. De ce?

Pe scurt, ca și în cazul coreenilor, succesul intervenției e dat de îndeplinirea simultană a următoarelor condiții:

  • Măsuri luate rapid, înainte ca criza să devină criză – Germania își făcuse stocuri de teste și materiale sanitare încă de la începutul lunii februarie.
  • Testare masivă și cât mai timpurie a suspecților posibili – este deja țara europeană care a testat cei mai mulți oameni la un milion de locuitori.
  • Sistem de spitale publice pregătit pentru cazurile critice – raportat la numărul populației, au de 3 ori mai multe paturi ATI echipate decât Italia și mai multe decât majoritatea țărilor europene. Deja au început să preia pacienți cu COVID-19 din Franța, Italia sau Spania.
  • Respectarea regulilor impuse de autorități – deși măsurile de distanțare socială au fost aplicate mai târziu decât în alte părți, oamenii le respectă cu rigoare. Dar în Germania, oamenii au în general încredere în autorități.
  • Reacție excelentă de sprijin a comunităților locale – oamenii nu așteaptă totul mură-n gură de la stat, ci s-au organizat rapid și există rețele informale de suport pentru persoanele vulnerabile care au nevoie de ajutor în perioada asta.

Cum stăm noi, România, la aceste 5 condiții (îndeplinite și de Coreea de Sud)?

Reacție rapidă – ❌

Testare masivă și timpurie – ❌

Spitale pregătite – ❌

Respectare reguli – ❓ parțial

Sprijin al comunității – ❓ parțial (există un efort clar al unei anumite părți a societății, dar cred că e nevoie de mai mult).

Cam aici suntem…

Tot Germania pare a se pregăti cel mai bine cu scenariul pentru ieșirea din criză. Cred că ar trebui să le urmăm modelul îndeaproape. Doar să și putem.

Dacă locuiți în Germania și aveți povești, informații, vă rog comentați. Orice informație împărtășită poate ajuta. – a scris Vlad Mixich pe pagina de Facebook

 

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/vlad.mixich