Un critic dur al măsurilor luate de autorități în debutul pandemiei, Lucian Mîndruță apreciază ultimele acțiuni guvernamentale. Acesta face o analiză pe pagina sa de Facebook:

sondaj

Ce cred ca s-a intamplat bine saptamana asta:

  1. Echipa de comunicatori si decidenti incepe sa se cearna si sa invete. Nelu Tataru e foarte bun: nu doar vorbeste, dar si face. Johannis e mai ferm si mai prezidential, cu discurs mai rapid si mai puternic. Incepem sa avem leadership. De trei zile n-a mai aparut vreo geaca de piele si nu-i simt lipsa deloc…)
  2. Incepem sa scoatem gunoiul de sub pres. Atat gunoiul lipsei de pregatire – de neiertat, dar despre asta discutam dupa – cat si cel al lipsei de materiale. Care nu ni se mai poate imputa DOAR noua, romanilor, in acest moment, din moment ce si-n Elvetia au ajuns doctorii sa foloseasca o masca toata saptamana. Am gresit lasand in China sau in Turcia productia de aproape orice, pe motivul ca e mai ieftin. Consideratiile strategice vor trebui sa schimbe asta, dupa.
  3. In acest moment nevoile sunt mai mari decat ce putem livra catre spitale. Acest lucru trebuie spus clar de toti comunicatorii, caci doar sinceritatea aduce credibilitate. In plus, nu mai exista cine stie ce solidaritate internationala: tarile se bat pe resurse medicale. Pe termen scurt trebuie sa centralizam achizitiile intr-o baza de date comuna. Ce inseamna asta? Simplu. Pentru UN PRODUCATOR trebuie sa vina O SINGURA CERERE din Romania, nu cinci. Ca altfel ne crestem noi pretul si ne concuram aiurea. Si eu iubesc ONG-urile, dar acum e cazul sa actionam ca o natiune unitara.
  4. Cu toate mediatizatele demisii si concedii medicale, 99% din medici sunt la locul lor si isi vor face datoria. Povestea senatorului de Arad Adrian Wiener, care s-a intors medic la spitalul de urgenta din localitate imi da mai multa speranta decat trei avioane de masti.
  5. Marea majoritate a oamenilor au inteles ca e nevoie de distantare. Cei care pot stau acasa si bine fac. Cei care trebuie sa mearga la munca se duc, si la fel, fac bine, caci nu putem trai doar din postari (nu, nici macar eu!). Ma incurajeaza si faptul ca cei mai multi credinciosi au inteles ca anul asta Pastele trebuie sa fie la televizor si online. Cei cativa fundamentalisti care preseaza pentru procesiuni si slujbe cu public au ramas sa vorbeasca singuri.
  6. Simularile est-europene arata ca am putea avea, in zona noastra, o epidemie mai putin severa ca in Italia sau Franta. Unele studii pun asta pe seama vaccinului BCG din copilarie, care e obligatoriu inca in toate aceste tari, dar a fost retras din Vest in ultimele doua decenii. Sa nu ne culcam pe-o ureche, insa: cea mai buna paza e tot izolarea celor bolnavi si ma bucur sa aflu ca vom creste numarul de teste pe masura ce reusim sa mai cumparam.
  7. La final, un sfat pentru liderii politici ai momentului: nu va mai ganditi daca pierdeti sau nu capital electoral la fiecare actiune. Luati deciziile cele mai nepopulare, daca stiti de la medici si experti ca-s bune. Acum nu e momentul de intrebat electoratul care nu se pricepe: acum e de ascultat ce spun oamenii cu carte. Stiu, e prima oara in istoria Romaniei dupa multe, multe decenii. Dar la final, veti vedea, romanii vor rasplati curajul si indrazneala si ii vor pedepsi pe cei lasi si nevolnici.

N-as vrea sa termin cu o incurajare obosita de genul „totul va fi bine”. Nu, nu va fi bine totul. Avem de luptat cu o epidemie si cu o recesiune, combinate.

Dar ce va fi, cu siguranta, va fi ALTFEL.

Eu, unul, sunt mai curios de ce urmeaza decat inspaimantat!

 

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/lucian.mindruta