Andrei Caramitru – Uitându-mă la cifrele din Italia, nu mai sunt atât de optimist. Nu e normal după o carantina atât de lunga sa nu scadă mai mult cifrele. Explicația e simplă – oamenii sunt demenți, nu respectă regulile

Andrei Caramitru se declară îngrijorat de cifrele din Italia. Acesta consideră că pandemia se extinde din cauza faptului că oamenii nu respectă regulile și ies din cază.

Uitându-mă la cifrele din Italia, nu mai sunt atât de optimist. Nu e normal după o carantina atât de lunga sa nu scadă mai mult cifrele, in special in Lombardia. Asta nu îmi da mari speranțe ca scăpăm repede. Explicația e simpla – oamenii sunt dementi, nu respecta regulile sau încearcă sa le fenteze. Evident la noi e la fel sau mai rău. Va dau mai jos un mesaj postat de la cineva care sta in Lombardia, sa va dați seama de problema.

“bilanțul de astăzi din Italia este tot în scădere. Dar crește numărul diagnosticărilor în Lombardia, iar autoritățile și-au retras cuvintele: ” Nu s-a atins punctul maxim! ”

Păi normal.

Bilanțul de peste 10-14 zile destul de probabil nu va fi la fel. Va crește. Pentru că se vor vedea rezultatele încăpățânărilor din ultima vreme.

Astăzi:

766 decese, 4585 diagnosticați în ultimele 24 de ore.

Planul autorităților este compus din două faze. Acum, în această carantină strictă, suntem în prima fază.

Urmează ca atunci când contagiunea va fi sub control, să se slăbească puțin aceste măsuri. De exemplu să se redeschidă restaurantele, magazinele, barurile și unele firme să-și reia activitățile. Dar vor trebui să se reorganizeze pentru a nu permite virusului să circule din nou. Contează cel mai mult ca acum să fie respectată carantina. Dar au mai rămas cel puțin două săptămâni și vedem că asta nu se prea întâmplă, cel puțin nu peste tot. În Lombardia, unde au murit până acum peste opt mii de oameni, e mai liniște. Dar nici aici nu stau toți în case. La mine pe stradă au trecut de mai multe ori astăzi grupuri de copii cu părinți, cu bunici, cu pisoi în lesă. Primarul țipă și urlă, amendează și amenință, dar oamenii au „drepturi”. Alții n-au ieșit din case de aproape 6 săptămâni. De când au fost închise cele 11 localități. Alții, mai șmecheri, cu mâinile la spate, cu declarația în buzunarul de la piept, cu masca sub bărbie și cu țigara în bot, se plimbă fără griji până la farmacie și înapoi, zilnic. Ce distanță de siguranță, respect, disciplină. Joc de glezne.

Guvernatorul Liguriei, la fel de nervos, și-a făcut azi concetățenii „idioți” într-o postare.

Imaginile de astăzi de la Napoli, Genova și Roma ne fac să credem că nu vom vedea prea curând sfârșitul acestei epidemii, pandemii, urgențe, sau cum vreți voi să-i ziceți.

Egoiștii nu țin și nu au ținut cont de restricții, au ieșit la cumpărături și au aglomerat centrele orașelor. Și forțele de ordine nu au ce face. Mulți, dacă nu chiar toți poartă declarațiile pe proprie răspundere și în teorie au motive să iasă din case.

Chiar și așa, 15 mii de amenzi au dat în două zile. Amenzi care pot ajunge acum și la 3 mii de euro.

La Palermo, ieri, un angajat al unui magazin a ieșit nervos cu un pumn de bonuri de 6€, 3€, 8€ și a început să țipe la oamenii care stăteau la coadă: „asta numiți voi cumpărături? Pentru asta ieșiți din case și stați două ore la coadă?”

Stau și mă întreb acum ce mai urmează. Oare n-a murit destulă lume aici? Chiar e nevoie să ajungă toată Italia la rezultatul negativ al provinciei Bergamo ca să se stea în case? Pentru că uite așa, ăia care spuneau că nu cred până când nu văd morții de aproape, au toate neșansele să se convingă: Covid-19 chiar există și nu e de glumit. Cum trebuie explicat ca unii să înțeleagă?

a, da. Și azi e vineri. În weekend va fi și mai rău. Cu soare și cer senin frumos, la 20 de grade cam în toată Italia, să vedeți câti își vor da seama că n-au lapte, salam, ouă și castraveți și trebuie să meargă „urgentemente” la „supermercato”. – a scris Andrei Caramitru pe pagina de Facebook

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/andrei.caramitru