Conform NYTimes, la începerea epidemiei de coronavirus, Norvegia și Danemarca au pus restricții extinse pe granițele pentru a stopa focarul. Suedia a ales un drum cu totul diferit.

sondaj

În timp ce Danemarca și Norvegia își închideau granițele, restaurantele și pârtiile de schi și le-au spus tuturor elevilor și studenților să rămână acasă în această lună, Suedia și-a închis doar liceele și facultățile și a menținut deschise grădinițele, școlile, pub-urile și restaurantele

Abordarea Suediei ridică semne de întrebare, mai ales că virusul COVID-19 a lovit crunt Europa iar epidemia nu dă semne de întrerupere. În momentul de față, la nivel european, milioane de locuri de muncă sunt în pericol iar economiile dau semne clare de regres.

Ziarul danez Politiken titra: „Suedia nu ia în serios criza de coronavirus ?”

Deși la nivel central, autoritățile suedeze vorbesc despre pericolul viruslui, nu au fost luate măsuri clare de prevenție. Locurile de joacă sunt pline de copii care aleargă, restaurante, sălile de sport, mall-uri și pârtiile de schi au mai puțini vizitatori, dar sunt încă în funcțiune.

Epidemiologul angajat de guvernul suedez, Anders Tegnell, a declarat într-un interviu că strategia Suediei se bazează pe știință și a explicat: „Încercăm să încetinim răspândirea suficient pentru a putea face față pacienților care vin.”

Tegnell a spus că abordarea Suediei face apel la autoreglarea și sentimentul de responsabilitate al publicului. „Acesta este modul în care lucrăm în Suedia. Întregul nostru sistem de combatere a bolilor transmisibile se bazează pe acțiuni voluntare. Sistemul de imunizare este complet voluntar și există o acoperire de 98 la sută ”, a explicat el.

Suedia are în momentul de față 3.700 de cazuri confirmate de coronavirus și 110 decese.

 

 

Sursă foto – vektor.com