Rectorul Universității București, Marian Preda, a scris pe Facebook o postare în care acuză închiderea școlilor considerând că nu există încă un temei pentru a face acest lucru.

sondaj

Rectorul Universității București a fost membru al PMP și un apropiat al lui Traian Băsescu.

CÂTEVA ÎNTREBĂRI PENTRU DECIDENȚI
1. PANICA generează CRIZĂ
Dacă ne uităm la Criza din 1929-1933, a început pe fondul propagării panicii și retragerii banilor din bănci. Acum se retrag oamenii din spații și instituții în care nu este nicio persoană infectată, niciun pericol iminent. Retragerea oamenilor din spațiul public va genera retragerea banilor lor, reducerea consumului și recesiune economică. Așa încep crizele, din păcate.
2. SE PREVINE RĂSPÂNDIREA VIRUSULUI PRIN ÎNCHIDEREA UNOR INSTITUȚII ȘI ACTIVITĂȚI?
Să luăm, de exemplu, o universitate în care nu a fost identificată nicio persoană infectată. Studenții petrec în jur de 24 de ore/săptămână la cursuri și seminarii. În rest, alte 144 de ore/săptămână stau în alte spații: în cămine, în mall-uri, în cluburi, în metrou sau autobuz, pe stradă etc. Dacă nu mai merg acele 24 de ore la cursuri (repet, într-o instituție fără nicio persoană infectată!), rezultă că nu vor mai avea contacte cu persoane infectate?
3. DACĂ APAR CAZURI, INSTITUȚIILE TREBUIE ÎNCHISE. TOTUȘI, CÂND ANUME TREBUIE ÎNCHISE INSTITUȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT?
Coronavirusul este probabil să se răspândeacă chiar dacă închidem școlile și universitățile; poate că peste 5-6 săptămâni vom avea sute sau mii de cazuri în București și în țară. Ce argumente vom avea atunci să redeschidem instituțiile dacă le închidem acum, când nu avem niciun caz în nicio școală și în nicio universitate? Și dacă atunci nu le redeschidem, anulăm anul școlar și anul universitar?
4. CARE ESTE RISCUL IMINENT PRIN CARE JUSTIFICĂM LEGAL ÎNCHIDEREA UNEI INSTITUȚII ÎN CAZUL ÎN CARE SUNTEM ÎNTREBAȚI DE O INSTANȚĂ LEGALĂ?
Dacă se închid universitățile pe termen lung, nu se vor finaliza studiile anul acesta; un potențial absolvent care nu va mai primi diplomă în vară/toamnă, va putea acționa în instanță universitatea pentru că nu a putut finaliza studiile și nu se poate angaja. Cum va argumenta în instanță un decident închiderea universității când nu exista nicio persoană infectată în universitate în momentul închiderii?
5. DE CE NU URMĂM MODELUL ALTORA, DE CE SUNTEM ORIGINALI?
Ce țară europeană cu așa puține cazuri a mai închis școlile și universitățile? Noi nu suntem în situația Italiei. Franța, Germania, au sute de cazuri și nu au închis instituțiile de învățământ. Chiar trebuie să fim noi originali?
6. VREM SĂ ÎNCHIDEM TOATĂ ROMÂNIA?
Își asumă cineva să închidă în serie instituțiile din România? Au murit multe zeci de persoane de gripă chiar în această iarnă și nu s-au închis instituțiile. Ce consecințe economice vor fi dacă se închid, pe rând, instituțiile? Nu cumva cineva vrea să blocheze economic România și se folosește de oportunitate, de panică? – a scris Marian Preda pe Facebook

 

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/marian.preda.7399/photos