Economistul Adrian Câciu – care este viziunea economică a României în contextul crizei generate de COVID19

Stiu că vi se pare ciudat, dar lipsa de viziune economică în context critic adânceşte crizele şi creează efecte care se resimt cu mult după trecerea momentului critic.

Vedem o serie de masuri de ordin public care vizează diminuarea riscului de extindere a virusului.

Aceste măsuri afectează oameni şi companii, administraţii publice locale, instituţii implicate.

Decidenţii cred ca daca au luat masurile pe care le-au anuntat, restul nu există.

Asteapta să se intâmple costuri şi poate, poate vor acţiona, dacă se vor pricepe.

Nu există abordarea strategică, nu exista abordare integrata.

 1. Avem masura autoizolarii. Ok.
 2. Care este actul normativ care prevede ca se poate elibera concediu medical din oficiu fara folosirea cardului de sanatate, precum şi reţetele compensate in situatia in care cei autoizolati au nevoie de medicamente pentru alte boli de care sufera?
 3. Care este actul normativ prin care administraţiile locale pot efectua cheltuieli cu achizitia si transportul mâncării catre persoanele izolate? Care este actul normativ care suplimentează bugetele locale şi în ce cuantum? Care este actul normativ care permite achizitia directă si realizarea de stocuri la nivel local pentru asigurarea traiului persoanleor izolate?
 4. Avem masura suspendarii zborurilor.
 5. Care este actul normativ care prevede recuperarea imediata a banilor pe biletele achizitionate de călătorii români?
 6. care ste actul normativ care acordă compensaţii companiilor de transport aerian şi celor de servicii conexe pe perioada suspendării zborurilor?
 7. care este actul normativ care prevede suportarea costurilor critice al nivel de mentenanţă a aeroporturilor afectate şi de suportare a pierderilor înregistrate?
 8. Avem măsura suspendării cursurilor. O măsură nulă atâta timp cât afterurile sunt deschise (incompetenţă crasă) sau exista permisiunea de a merge la mall sau in alte locuri publice.
 9. care este actul normativ care să permita cel puţin unui părinte să stea acasa cu copilul beneficiind de toate drepturiel salariale, drepturi care sa fie asigurate prin sprijinul acordat de autoritatile centrale şi/sau locale companiilor in care sunt angajati părintii?
 10. Care este actul normativ care să condiţioneze acest sprijin de tinerea copiilor acasă şi să împiedice ieşirea acestora în spaţiul public unde se pot îmbolnăvi, inclusiv cu acordarea unor stimulenete financiare suplimentare?
 11. Avem pierderi pe rezervările din turism.
 12. Care seet actul normativ care să prevadă compensaţii pentru companiile din turism care sprevizionează o scădere cu 30% a activităţii?
 13. Se anuntă o situaţie critică în industria medicamentele urmare penuriei de materii prime.
 14. Care sunt masurile de asigurare a fluxurilor de materii prime si mai aels de compensare si asigurare a stocurilor de medicamente pentru întreg anul 2020?
 15. Avem peste 350 mii de companii vulnerabile şi dependente de comerţul cu China şi/sau Italia.
 16. Care sunt masurile de sprijin pentru păstrarea activităţii companiilor respective în vederea păstrarii locurilor de muncă şi a viabilităţii afacerilor, pentru a nu crea blocaje financiare la nivel orizontal şi a nu creşte riscul de default în cadrul interemdierii financiare adresate IMM.
 17. Care sunt masurile economice de sprijin a productiei industriale tinând cont de căderea comenzilor la nivel industrial în vederea suportării costurilor operaţionale şi mai ales a păstrării locurilor de muncă?
 18. Care este strategia pe teremen scurt de sustinere a căderii exporturilor mai ales în zona intracomunitara, in orizond de primele 6 luni ale anului 2020?

Si ar mai fi!

Faza e că băieţii aceştia care guvernează cred că daca Comitetul pentru Situatii de Urgenţă ia nişte măsuri, ei nu mai au nimic de facut.

Amatorism de SRL care vinde covrigi!

Textul a fost preluat, cu acordul autorului, de pe pagina de Facebook –  Adrian Câciu

 

 

 

Textele preluate în categoria ”Opinii” sunt asumate de autori și nu reprezintă, neapărat, poziția site-ului alert24.ro