Curtea Constituțională din Germania a aprobat eutanasia asistată

Conform comunicatului remis de Curtea Constituțională germană, interdicția de sinucidere asistată medical este neconstituțională.

“Există un drept la moarte autodeterminată”, a declarat președintele Curții, Andreas Voßkuhle. Aceasta include libertatea de a te sinucide și de a profita de oferte de la terți. Articolul 217 din dreptul penal german face acest lucru în mare măsură imposibil, lucru reclamat de bolnavi.

“Dreptul general de personalitate (Art. 2 Par.1 corelat cu Art. 1 Par. 1 din Constituție) include dreptul la moarte autodeterminată. Acest drept include libertatea de a se sinucide și de a utiliza ajutorul voluntar al terților. Decizia luată de individ în exercitarea acestui drept de a-și pune capăt vieții, în conformitate cu înțelegerea calității vieții și a semnificației propriei existențe, trebuie respectată ca act de autodeterminare autonomă de către stat și societate”. – se arată în comunicat.

Bisericile catolice și protestante au luat atitudine. “Verdictul reprezintă un afront al culturii noastre, care este orientată spre afirmare și promovarea vieții”, au spus cardinalul Reinhard Marx, președintele Conferinței Episcopilor din Germania.

Episcopul Heinrich Bedford-Strohm, președintele Bisericii Evanghelice din Germania a declarat: “Ne temem că aprobarea ofertelor de sinucidere organizată poate pune presiune subtil asupra persoanelor în vârstă sau bolnave, ca să profite de astfel de oferte”, se arată în comunicatul comun.

 

 

Sursă foto – www.dw.com