Asociația Elevilor din București şi Ilfov solicită de urgență Direcțiilor de Sănătate Publică din București şi Ilfov să dispună dotarea unităților de învățământ cu hârtie igienică. săpun, dezinfectant şi mijloace de uscare a mâinilor.

sondaj

”Considerăm că sănătatea elevilor ar trebui să fie o prioritate pentru toate instituțiile statului, dar din contră, legislația privind asigurarea normelor de igienă nu este respectată de către directorii unităților de învățământ, care au datoria legală să solicite primăriei acordarea fondurilor necesare. Statul de asemenea are obligația să se asigure că pe tot parcursul sistemului educațional, beneficiarii primari ai educației nu se află în nici un fel de risc”, afirmă elevii.

Această obligație este prevăzută în art.15 din ,,Normele de igienă privind unitățile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor’’, şi anume:

,,(3) Se vor asigura materialele necesare igienei personale la grupurile sanitare din unitate, corespunzător numărului de copii şi tineri (hârtie igienică, săpun, substanțe dezinfectante, mijloace de uscare a mâinilor după spălare).’’

De asemenea, articolul 1 prevede:

(1) În unitățile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor se vor asigura condițiile de igienă necesare apărării, păstrării şi promovării stării de sănătate, dezvoltării fizice şi neuropsihice armonioase a acestora şi prevenirii apariției unor îmbolnăviri.

(2) Conducerile unităților sunt răspunzătoare de realizarea întocmai a acestor condiţii.

Atragem atenția asupra faptului că fondurile pentru asigurarea normelor de igienă provin din finanțarea complementară, finanțare ce trebuie asigurată de către Primăria de care provine unitatea de învățământ. De aceea, considerăm că dotarea Unităților de învățământ cu materialele necesare igienei este necesară dat fiind situațiile de pericol în care se află elevii, în ciuda epidemiilor prezente la noi în țară.

„Faptul că o mare parte din primăriile din București şi județul Ilfov ne-au ignorat solicitările este alarmant, deoarece, reiese faptul că aceştia nu sunt interesaţi cu adevărat de siguranţa elevilor, respectiv de sănătatea acestora. Așteptăm ziua în care se va lua seamă de adevăratele nevoi ale elevilor, iar, faptul că suntem în anul 2020 şi totuşi există mult prea puţine grupuri sanitare în şcoli dotate corespunzător, este imaginea exactă a interesului autorităţilor faţă de educaţia din România ’-  comunicat AEBI

 

 

Sursă foto – nursingtimes.net