CIA a avut acces, timp de zeci de ani, la comunicațiile criptate a peste 120 de state, inclusiv România

Conform The Washington Post, pentru mai bine de 50 de ani, guverne din toată lumea a avut încredere într-o singură companie care să păstreze secrete comunicațiile spionilor, ale soldaților or ale diplomaților. Compania Crypto AG, cu sediul în Elveția, s-a remarcat în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, lucrând pentru trupele SUA.

Cu un astfel de pedigree, compania a ajuns să domine piața fabricanților de mașini de codare pentru decenii, trecând de la echipamente mecanice la circuite electronice și  la cipuri de silicon și software.

Compania elvețiană a făcut milioane de dolari vânzând echipamente în peste 120 de țări în secolul 21. Printre clienți s-au numărat țări ca Iran, India, Pakistan și chiar Vatican.

Conform dezvăluirilor Washington Post și ZDF ( postul public german), nici unul dintre acești clienți n-a știut vreodată că firma Crypto AG era deținută în secret de către CIA într-un parteneriat ultrasecret cu serviciile de informații vest-germane. Spionii CIA au aranjat echipamentele companiei în așa fel, încât au putut sparge cu ușurință codurile utilizate de țări pentru a cripta mesajele.

Operaţiunea numită “Thesaurus” şi ulterior “Rubicon”, este considerată una dintre cele mai îndrăzneţe din istoria CIA.

Potrivit documentelor, cel puţin patru ţări – Israelul, Suedia, Elveţia şi Marea Britanie – erau la curent cu operaţiunea de spionaj sau primeau informaţii secrete din partea Statelor Unite sau a Germaniei de Vest.

Uniunea Sovietică/Rusia şi China nu au fost niciodată clienţi ai firmei Crypto.

 

 

Sursă foto – www.adn.com