Siegfried Mureșan – FIDESZ, partidul lui Viktor Orban, rămâne suspendat din PPE

Siegfried Mureșan a postat pe pagina sa de Facebook decizia PPE de continuarea suspendării  partidul lui Viktor Orban.

Adunarea politică a Partidului Popular European (PPE) a decis astăzi continuarea suspendării FIDESZ din PPE.

De ce? În urmă cu aproape un an, în 20 martie 2019, FIDESZ a fost suspendat, iar revenirea a fost condiționată de progrese în independența justiției, autonomia universitară, buna funcționare a Universității Centrale Europene, stoparea denigrării instituțiilor Uniunii Europene.

Ce s-a întâmplat de atunci? PPE a numit un comitet format din 3 foști lideri politici europeni: Herman Van Rompuy – fost președinte al Consiliului European, Hans-Gert Pöttering – fost președinte al Parlamentului European și Wolfgang Schüssel – fost cancelar al Austriei. Cei trei au purtat nenumărate discuții cu oameni politici din Ungaria, cu societatea civilă, cu magistrați, inclusiv cu prim-ministrul Viktor Orban și au ajuns la concluzia că nu există progres în niciunul dintre aceste domenii.

Dimpotrivă, Universitatea Centrală Europeană a rămas închisă, iar conducerea universității s-a văzut nevoită să-și mute campusul de la Budapesta la Viena.

Între timp, în noiembrie 2019, la Congresul Partidului Popular European de la Zagreb, Donald Tusk a fost ales președinte al PPE. Tusk a spus foarte clar în discursul său de la Zagreb că nu vom sacrifica valorile europene precum libertățile civile și statul de drept pe altarul securității europene fiindcă ele nu se exclud. Nu trebuie să cedăm politicienilor populiști care manipulează oamenii spunându-le că securitatea și libertatea cetățenilor nu pot coexista.

După ce comitetul celor 3 foști lideri a spus că nu există niciun progres în privința FIDESZ, președintele PPE, Donald Tusk, a propus astăzi continuarea suspendării.

Noi, Partidul Naţional Liberal susținem această decizie. Condițiile revenirii FIDESZ în PPE nu sunt îndeplinite în acest moment. Respectarea valorilor europene, precum statul de drept, independența justiției și libertatea de exprimare, nu poate fi negociată în rândul membrilor PPE. – a scris pe Facebook europarlamentarul PNL

 

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/siegfried.muresan/photos