SUA au lansat noul submarin cu propulsie nucleară, echipat cu vector nuclear W76-2

Conform Popularmechanics.com, marina americană a trimis, în premieră, într-o misiune de patrulare un submarin cu propulsie nucleară din clasa Ohio, purtător de rachete balistice intercontinentale cu lansare din submarin – SLBM (Submarine-Launched Ballistic Missiles) Trident II, echipate cu noul și controversatul vector nuclear W76-2 cu putere redusă a exploziei nucleare.

Știrea survine la aproape un an de la anunțarea faptului că SUA a dezvoltat primul astfel de vector nuclear. În timp ce susținătorii proiectului anunță că noul vector nuclear dă posibilitate SUA să aibă flexibilitatea necesară pentru a răspunde la anumite crize, inclusiv executarea de lovituri nucleare limitate, criticii săi susțin că SUA nu vor fi nevoite să disloce noile arme.

Misiunea submarinului USS Tennessee a fost anunțată în data de 20 ianuarie 2020, deși acesta a părăsit Baza Navală Kings Bay din statul Georgia la sfârșitul lunii decembrie 2019 pentru executarea unei patrulări de descurajare nucleară, având în dotare rachete Trident II echipate cu un număr necunoscut de vectori W76-2.

 

 

Sursă foto – https://www.cnet.com/pictures