Conform unui comunicat al BVB, bursa românească a crescut cu 35 de procente în 2019 iar în acest an urmează intrarea în rândul piețelor emergente.

sondaj

Indicele BET, care include cele mai tranzacționate 16 companii listate, cu excepția SIF-urilor, a crescut cu 35% în 2019. Este cel mai mare ritm de creștere din ultimul deceniu obținut de bursa romanească și reprezintă al doilea cel mai mare avans din 2019 din randul burselor din Uniunea Europeana. Luând în calcul și dividendele, avansul este de 47%.

Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori București:

”Anul 2019 a fost anul in care am construit: am pus bazele Contrapartii Centrale, entitate fundamentala pentru dezvoltarea lichiditatii pietei, si am indeplinit toate criteriile pentru a fi promovati la statutul de piata emergenta secundara.

Prioritatile pentru 2020 vizeaza continuarea logica a acestei constructii: procesul de autorizare si implementare a Contrapartii Centrale, ceea ce va permite relansarea pietei de instrumente derivate, eficientizarea operatiunilor bursiere pentru participantii la piata de capital, promovarea companiilor romanesti in randul indicilor FTSE Russell pentru piete emergente si, nu in ultimul rand, continuarea eforturilor pentru imbunatatirea semnificativa a participarii populatiei la piata de capital.

Anul 2020 poate fi unul si mai bun pentru bursa romaneasca in masura in care statul reia procesul, inghetat in ultimii 5 ani, de a lista pe bursa pachete minoritare in companii in care este actionar, precum Hidroelectrica sau CEC Bank. Pentru o mai mare relevanta, ponderea companiilor romanesti listate la bursa ca pondere in PIB ar trebui sa se dubleze si sa ajunga la 20% in urmatorii 10 ani, iar acest lucru se poate realiza prin implicarea si sustinerea autoritatilor statului.”

 

 

Sursă foto – http://www.bvb.ro/